Đurić: Sporazum o ZSO se mora dosledno poštovati

Direktor Kancelarije Vlade za KiM Marko Đurić rekao je da se sporazum o ZSO postignut 25. avgusta u Briselu mora dosledno poštovati.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2015.

14:23

Default images

"Pokrajinska vlada mora da usvoji izvršnu uredbu u istovetnom tekstu koji su premijeri usaglasili, bez izmena", rekao je Đurić za agenciju Beta komentarišući izjavu portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančič.

Ona je ranije za agenciju Beta kazala da je Evropska unija "primila na znanje stav Ustavnog suda Kosova da treba formirati Udruženje/Zajednicu opština sa srpskom većinom", saglasno Sporazumu Beograd-Priština, i naglasila da "očekuje da sve strane poštuju tu odluku".

Maja Kocijančič je Beti takođe izjavila da se sledeći susret na visokom nivou Beograd-Priština u okviru dijaloga očekuje "početkom 2016".

"Mi očekujemo da sve strane poštuju tu odluku, tako da se što je brže moguće usvoji zakonski akt vlade Kosova o primeni tog Sporazuma i iz njega proizlazećeg Statuta" ZSO, prenela je Maja Kocijančič stav EU.

Kosovska opozicija blokirala je rad parlamenta tražeći da se poništi sporazum o ZSO, pa je predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila ocenu sporazuma od ustavnog suda.

Taj sud je 23. decembra podržao Sporazum o ZSO, uz ocenu da neki "pravni aspekti" sporazuma nisu u duhu kosovskog ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: