Uhapšeno 80, među njima Žunić i Milosavljević

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je u akciji borbe protiv korupcije noćas uhapšeno 79 osoba. MUP je tokom dana saopštio da je uhapšeno 80 ljudi.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.12.2015.

10:11

Default images
Foto: Tanjug

Za pet se još traga.

Kako je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao Stefanović, među uhapšenima su i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, kao i biznismen Željko Žunić, vlasnik "Beohemije".

Među uhapšenima su i dva pomoćnika ministara, direktori javnih preduzeća, biznismeni, bivši i sadašnji predsednici opština.

Uhapšeni su: Zorana Marković bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Mila Jezdimirović bivša direktorka Dunav osiguranja i bivša Dačićeva savetnica, sekretar za urbanizam i građevinske poslove Beograda Nenad Komatina, Dušan Protić bivši pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Zoran Šćepanović, predsednik UO Vojvodina, Dobrivoje Sudžum, bivši pomoćnik ministra trgovine Milosavljevića, Zoran Radoman pokrajinski Sekretar za finansije, Radmila Spasić, predsednik UO Delta invesment, Irmenji Ferenc bivši predsednik opštine Ada, Bilicki Zoltan predsednik opštine Ada i drugi.

Stefanović tokom obraćanja nije govorio puna imena uhapšenih već samo njihove inicijale i funkcije koje su obavljali. On je naveo da će biti podnete krivične prijave protiv još 39 lica.

Svi su uhapšeni zbog sumnje da su od 2004. počinili više krivičnih dela čime je država oštećena za više od 100 miliona evra. Stefanović je precizirao da su uhapšeni zbog korupcije u 20 različitih slučajeva.

Prema njegovim rečima, među izvršenim krivičnim delima su od 2004. izvršili krivična dela pranje novca, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, zloupotreba sa javnim nabavkama, za koruptivna dela u oblasti poljoprivrede i izdavanja građevinskog zemljišta u lokalnim samoupravama.

U poslednjih godinu dana obavljen je najveći deo posla, precizirao je Stefanović i dadao da su najveće zloupotrebe bile u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

"To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše ostećene budžete. Svako od koruputivnih dela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela", rekao je Stefanović.

Ministar je takođe rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnete krivične prijave.

Stefanović je naglasio da su akcije sprovedene u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhapšenih podneto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih dela.

Reč je o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

Činjenjem tih dela naneta je šteta od 7,8 milijradi dinara, odnosno 100 mioliona evra budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

Prema rečima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

"Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče", rekao je Stefanović.

Najveći deo tereta podnele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slucajeva u pretnodnim mesecima, dodao je ministar.

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.

Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

"U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen", rekao je ministar. Slobodan Milosavlejvić bio je predsednik Privredne komore Srbije.

Od 2001. do 2004. godine obavljao je funkciju ministra za trgovinu, turizam i usluge u prvoj demokratskoj Vladi Republike Srbije. Pre imenovanja na tu funkciju bio je ekonomski savetnik predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsednika Privredne komore Srbije.

Zorana Marković bila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2012. kada ju je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije razrešio sa ove funkcije nezadovoljan njenim radom.

Željko Žunić je vlasnik "Beohemije". Protiv njega su Alfa banka i Vojvođanska banke podnele krivične prijave Višem tužilaštvu. Mediji su pisali da je Žunić, zajedno sa sa vlasnikom "Interkomerca" Goranom Perčevićem, jedan od najvećih dužnika bankama, državi i zaposlenima.

Među uhapšenima je Milenka Jezdimirović, direktorka "Dunav osiguranja" od 2009. do kraja 2012. godine. Ona je važila za kadar SPS, a kako je tada navedeno ostavku na mesto direktora je podnela iz ličnih razloga. U jednom od intervjua datih nakon ostavke rekla je da je trpela stalne pritiske da nekome dodeli zaposlenje ili posao na tenderu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: