Ćelija ID pripremala teroristički napad u Sarajevu

Sarajevo -- U akciji Odseka za terorizam Tužilaštva BiH u Sarajevu je uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za krivična dela u vezi sa terorizmom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako Fena nezvanično saznaje, uhapšen je i jedan od glavnih vođa grupe koja je "pripremala teroristički napad".

Akciju sprovode policijski službenici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i OSA BiH.

Meta akcije je oko 15 osoba, za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i da održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama Islamske države, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka, prenosi Fena.

Sproveden je pretres dva mesta verskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste.

Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama ID, kao i jedna zastava Islamske države.

Kako Fena navodi, pretresi se vrše i u naseljima u blizini mesta Rajlovac, gde se pre dva meseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika OS BiH.

"Akcija se sprovodi po naredbi suda BiH, pod kodnim nazivom "Rez". Uhapšene osobe se dovode u vezu sa terorizmom, finansiranjem terorizma, podstrekivanjem i pripremanjem krivičnog dlea, kao i navođenja osoba na odlazak na strana ratišta. Dovode se u vezu i sa kršenjem zakona o slobodi vere", rekao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač za "Avaz".

Kako prenosi list, većina uhapšenih je dovezena u policiju u četiri kombija, a kada svi budu privedeni, biće saslušani u Tužilaštvu.

Region

strana 1 od 138 idi na stranu