Protest "Novinari ne kleče" širom Srbije / FOTO

Skup "Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje" održan je u Beogradu pred Vladom Srbije, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Vranju, Boru...

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2015.

19:32

Default images
Foto: B92

Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu okupilo se oko 150 ljudi koji su protestovali zbog toga što ministar odbrane Bratislav Gašić još nije smenjen.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je večeras da će se novinari okupljati sve dok predsednik Vlade ne ispuni svoje obećanje da Gašić više neće biti ministar i najavio da će se, ako je potrebno, protesti organizovati svakog ponedeljka.

"To što obećanje nije ispunjeno i što je Gašić još uvek ministar pokazuje kakav je odnos države prema medijima",kazao je Obradović.

Novinarka nedeljnika "Vreme" Tamara Skroza poručila je da je novinarska profesija časna i da to nikada ne treba zaboraviti.

"Svaki put kada vam ne produžavaju ugovore, svaki put kada vas tretiraju kao stoku, kada ne odogovaraju na vaša pitanja, kada vas zovu telefonom, setite se da oni ne postoje bez nas", kazala je Skroza.

Ona je pozvala premijera da ispuni svoje obećanje.

"Narodna izreka kaže 'Čovek se drži za reč, a vo za rogove', odlučite šta ste", kazala je Skroza.

U Novom Sadu se okupilo oko 150 novinara koji su zahtevali hitnu smenu ministra Gašića i apelovali na sve novinare u Srbiji da bi trebalo, ukoliko Gašić ne bude uskoro smenjen, da se bojkotuju sve pres konferencije SNS-a.
Foto: B92
Odlaganje ispunjenja obećanja koje je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić javno dao u nekoliko navrata da će smeniti Bratislava Gašića sa mesta ministra odbrane Srbije je, prema mišljenju asocijacija onlajn medija, nedopustivo.
Foto: B92
Stotinak novinara iz Niša učestvovalo je večeras u protestu "Novinari ne kleče/Predsedniče vlade održite obećanje".

Novinari su se okupili ispred zgrade Narodnog pozorišta, a okupljenima se obratila dopisnica lista Danas Zorica Miladinović.

Ona je navela da se novinari nisu okupili samo zbog toga što ministar odbrane Bratislav Gašić nije smenjen već i da bi ukazali na ozbiljne egzistencijalne probleme sa kojima se pripadnici ove profesije susreću.

Miladinović je rekla da novinari nemaju dobre sindikate, a u Srbiji nema ni dobrih medijskih zakona koji bi ih zaštitili.

Prema njenim rečima, novinari su delom i sami krivi za loš položaj u kome se nalaze jer su upali u autocenzuru i dozvolili vlasnicima medija da ih malim primanjma "drže u šaci".
Foto: Tanjug
Novinari u Leskovcu pridružili su se skupu "Novinari ne kleče", sa koga je u nekoliko gradova Srbije zatražena smena ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je uvredio novinarku.

Novinari su danas na Širokoj Čaršiji u Leskovcu zatražili da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održi obećanje dato pre dve nedelje, da će smeniti Gašića, zbog nekorektnog odnosa prema novinarima.

Poverenik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) za Leskovac Bratislav Ilić ocenio je da je ovo skup podrške ne samo novinarki Zlatiji Labović, već svim koleginicama i kolegama koji su nekada doživeli manje ili mnogo veće uvrede, a prećutali ih zbog straha.

"Ovo je vetar u leđa koleginicama i kolegama da svoj posao uvek rade odgovorno i bez straha, ali ovo je i poruka političarima na funkcijama, koje ovaj narod plaća, da sve te privilegije sa sobom nose i odgovornost, poštovanje, kulturu i humanost", kazao je Ilić, uz ocenu da su novinari savladali strah i izašli na protest.

Na skupu u Leskovcu učestvovali su novinari skoro svih lokalnih medija, od kojih su neki i dopisnici nacionalnih medijskih kuća. Skup su podržale i nevladine organizacije i predstavnici opozicionih stranaka u Leskovcu. Dvadesetak novinara iz gotovo svih medija u Boru, okupilo se večeras na platou Doma kulture na protestu "Novinari ne kleče - predsedniče Vlade održite obećanje", kako bi podsetili premijera Srbije da ispuni obećanje koje je dao pre 15 dana, i smeni ministra odbrane Bratislava Gašića.

Predstavnik Asocijacije online medija Saša Trifunović kazao je da je svojom opaskom ministar odbrane uvredio ne samo novinarku Zlatiju Labović, već i novinarstvo kao profesiju. On je dodao da je cilj protesta zapravo da se pošalje poruka političarima da se prema novinarskoj profesiji ne smeju odnositi ponižavajuće i uvredljivo.

"Protest smo namerno organizovali ispred Doma kulture, jer su na ovom mestu 1996. godine počeli protesti protiv jednog totalitarnog režima i ne želimo da se situacija iz devedesetih ponovi", rekao je Trifunović.

Na skupu, novinari su izveli performans sa zrnima pasulja, podsećajući Bratislava Gašiča da su na njima klečala upravo nepristojna deca.

"Novinarke iz Bora poručuju da ne kleče, a i da iako su dužne da prenose i izveštavaju, umeju i da kažu ono što misle", rekla je na protestu novinarka RTV Bor Slavica Tomić.

Podršku borskim novinarima na protestu dalo je i dvadesetak građana koji su se okupili na platou ispred Doma kulture. Podsetimo, 7. decembra je ispred zgrade Vlade u Beogradu održan protest novinara povodom izjave ministra odbrane Bratislava Gašića da "voli novinarke koje lako kleknu". Gašić je primitivnu izjavu dao nakon posete "Prvoj petoletki namenskoj" u Trsteniku, kada je video kako dopisnica B92 čuči da ne bi bila snimljena u kadru dok ministar govori.

Nakon što je u medijima objavljena njegova izjava, ministar je uputio pisanu izjavu, u kojoj je naveo da nema opravdanja za svoju izjavu i "sramno i skandalozno ponašanje".

Ubrzo je reagovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je naveo da je u pitanju sramno ponašanje bez opravdanja.

Novinarska udruženja su zatražila njegovu smenu i podržala najavljeni protest ispred zgrade Vlade Srbije. B92 je osudio Gašićevu izjavu i naveo da će konsekvence koje ministar bude pretrpeo zbog svog političkog stava dati odgovor na pitanje o prirodi vlasti ove Vlade i dati odgovor na pitanje da li je stav ministra Gašića politička pozicija Vlade čiji je član.

Gašićevu izjavu su kritikovali i predstavnici opozicije, civilnog društva, poverenik Rodoljub Šabić i poverenica Brankica Janković, ali i njegova stranačka koleginica iz Vlade Zorana Mihajlović.
Foto: B92
Ministar rada Aleksandar Vulin je rekao da je Gašićev komentar neprimeren, ali da je Gašić "dobar čovek i da je njemu sada najteže".

Premijer Vučić je tada istakao da Bratislav Gašić ne može da ostane na funkciji zbog izjave da "voli novinarke koje lako kleknu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: