Protest novinara povodom Gašićeve izjave (FOTO)

Ispred zgrade Vlade u Beogradu održan je protest novinara povodom jučerašnje izjave ministra odbrane Bratislava Gašića da "voli novinarke koje lako kleknu".

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2015.

19:06

Default images
Foto: B92

Novinar B92 s mesta događaja javio je da se na protestu okupilo nešto više od stotinu ljudi.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je izjavio da treba da se zapitamo kako smo došli u tu situaciju da političari i drugi, kako je rekao, "nama brišu pod".

On je takođe rekao da je cela novinarska profesija na kolenima i da treba da se zapitamo kako smo dospeli u takvu situaciju da budemo tako poniženi.

Na pitanje zašto su se novinari okupili kada je premijer Aleksandar Vučić najavio smenu Gašića zbog tog postupka, Obradović je rekao da se ne radi samo o ministru Gašiću, već o novinarima i novinarstvu u Srbiji.

"Treba da se zapitamo kako smo došli u ovu situaciju da nam jedan političar vređa koleginicu na tako prizeman način koji je kod nas nezabeležen", rekao je on, poručivši da i novinari i političari iz ovog slučaja treba da izvuku pouke.

Među okupljenima su i predstavnici novinarskih udruženja, kao i stariji i mlađi predstavnici sedme sile. Među novinarima bili su i kolumnista Dragoljub Petrović, autor emisije "24 minuta" Zoran Kesić kao i karikaturista Marko Somborac.

Zajednička poruka je da novinari treba da budu solidarni i da stanu u odbranu svoje profesije.

Kesić je napomenuo da je za medije u Srbiji najveći problem strah zbog opasnosti da se ostane bez posla i da on to razume.

Situacije kao ova,ipak su pokazale da je solidarnost moguća, naveo je Kesić.

Okupljeni su podsetili i na uvrede koje su bile upućivane i pre ovog spornog slučaja novinarki Olji Bećković. Gašić je primitivnu izjavu dao nakon posete "Prvoj petoletki namenskoj" u Trsteniku, kada je video kako dopisnica B92 čuči da ne bi bila snimljena u kadru dok ministar govori.

Nakon što je u medijima objavljena njegova izjava, ministar je uputio pisanu izjavu nešto pre 23 časa, u kojoj navodi da nema opravdanja za svoju izjavu i "sramno i skandalozno ponašanje".

Ubrzo je reagovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je naveo da je u pitanju sramno ponašanje bez opravdanja.

Novinarska udruženja su zatražila njegovu smenu i podržala najavljeni protest ispred zgrade Vlade Srbije.

B92 je osudio Gašićevu izjavu i naveo da će konsekvence koje ministar bude pretrpeo zbog svog političkog stava dati odgovor na pitanje o prirodi vlasti ove Vlade i dati odgovor na pitanje da li je stav ministra Gašića politička pozicija Vlade čiji je član.

Gašićevu izjavu su kritikovali i predstavnici opozicije, civilnog društva, poverenik Rodoljub Šabić i poverenica Brankica Janković, ali i njegova koleginica iz Vlade Zorana Mihajlović.

Ministar rada Aleksandar Vulin je rekao da je Gašićev komentar neprimeren, ali da je Gašić "dobar čovek i da je njemu sada najteže".

Ranije danas oglasio je premijer Vučić koji je istakao da Bratislav Gašić ne može da ostane na funkciji zbog izjave da "voli novinarke koje lako kleknu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: