Putin: Oborili avion zbog trgovine naftom sa ID

Pariz -- Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Turska oborila ruski avion suhoj-24 kako bi zaštitila svoju trgovinu naftom sa Islamskom državom, prenosi AFP.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Kako se navodi, Rusija je prikupila dodatne obaveštajne podatke koji pokazuju da nafta iz postrojenja pod kontrolom Islamske države nakon toga ide u Tursku.

"Imamo razloga da verujemo da je odluka da se obori naš avion doneta sa željom da se zaštite linije isporuke nafte ka turskoj teritoriji, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere", rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje da li Moskva želi široku anti-terorističku koaliciju, Putin je odgovorio da je Kremlj uvek podržavao tu ideju.

"Međutim, to se ne može uraditi dok neki nastavljaju da koriste terorističke organizacije za svoje neposredne ciljeve", rekao je Putin, prenosi TAS S.

Ruski predsednik je naglasio da se finansijska podrška teroristima u Sirji nastavlja.

"Nedavno smo imali dodatne izveštaje koji potvrđuju da se nafta sa teritorija koje kontroliše Islamska država isporučuje Turskoj u velikim količinama", naveo je Putin.

"Ima osnova da sumnjamo da je odluka da se sruši naš avion bila motivisana željom da se zaštiti trasa isporuke nafte do luka gde se ukrcava na tankere, a da je odbrana Turkmena bila samo izgovor", kazao je ruski predsednik.

Turska je 24. novembra iznad tursko-sirijske granice oborila ruski vojni avion, navodeći da je povredio turski vazdušni prostor, što je zvanična Moskva negirala.

strana 1 od 571 idi na stranu