Erdogan: Nismo znali da je avion ruski

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da tursko vazduhoplovstvo nije znalo da je avion ruski kada je oboren, prenosi „Raša tudej“.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Osim toga, Erdogan navodi da Turska ne želi sukob sa Rusijom zbog oborenog aviona.

"Nemamo nameru da izazovemo eskalaciju tenzija oko ovog incidenta. Mi samo branimo našu bezbednost i pravo naše braće", rekao je Erdogan u Istanbulu, a prenela agencija AFP.

On je ipak dodao kako niko ne može da očekuje od Turske da ćuti kad su povre]ene njene granice.

Juče ujutru naš vazdušni prostor narušila je letelica nepoznate nacionalnosti. Dve letelice su upozorene da ne prelaze granicu 10 puta u dva minuta. Jedna od naših letelica ih je upozoravala da se vrate nazad u Siriju, a oni su nastavili da narušavaju vazdušni prostor“, kaže Erdogan, a prenosi "Hurijet".
Erdogan je rekao da su turski lovci pucali na ruski vojni avion dok se on nalazio u turskom vazdušnom prostoru, ali je on pao na teritoriju Sirije, iako su neki delovi pali una teritoriju Turske i povredili dvoje turskih državljana.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Osim toga, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče, povodom obaranja ruskog vojnog aviona, da Turska ima pravo da štiti svoje granice.

Podsećamo, turski ambasador u UN Halit Čevik rekao je juče da su dva aviona prišla turskom vazdušnom prostoru i da su upozorena 10 puta tokom pet minuta da promene pravac.

Čevik je istakao da su dva aviona zatim ušla više od kilometar i po na teritoriju Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.

"Nakon povrede (prostora), jedan avion je napustio turski vazdušni prostor. Na drugi avion je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj (misiji) na tom području", stoji u pismu Čevika u koje je Rojters imao uvid.

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji navodno dokazuje da ruski vojni avion nije upao u turski vazdušni prostor, zbog čega je oboren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 571 idi na stranu