Turska pisala SB: Dva aviona ušla u naš prostor...

Turska je Savetu bezbednosti UN saopštila da je oborila neidentifikovan avion koji je narušio turski vazdušni prostor i branila svoje pravo da tako postupi.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

22:25

Default images
Foto: Gettyimages

U pismu 15-članom Savetu bezbednosti UN i generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, turski ambasador u UN Halit Čevik je rekao da su dva aviona jutros prišla turskom vazdušnom prostoru i da su upozorena 10 puta tokom pet minuta da promene pravac.

Čevik je kazao da su dva aviona zatim ušla više od kilometar i po na teritoriju Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.

"Nakon povrede (prostora), avion 1 je napustio turski vazdušni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj (misiji) na tom području", stoji u pismu Čevika u koje je Rojters imao uvid.

U pismu se navodi da se "avion 2, srušio na sirijskoj strani, tursko-sirijske granice".

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je ruski borbeni avion napadnut kada se nalazio kilometar i po unutar Sirije i upozorio na "ozbiljne posledice".

Upitan da li bi Rusija mogla ovo pitanje da iznese na Savetu bezbednosti, ruski ambasador Vitalij Čurkin je odgovorio: "Ne znam, možda".

Turska je u šest navrata pisala Savetu bezbednosti UN, počev od 2012, vezano za narušavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti turske države, podsetio je Čevik.

On je istakao da "Turska neće oklevati da sprovede svoja prava koja proističu iz međunarodnog prava kako bi zaštitila bezbednost svojih građana i granica u skladu sa utvrđenim pravilima i propisima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: