Vojska Turske: Ruski avion oboren posle upozorenja

Vojni avion koji je Turska oborila na granici sa Sirijom povredio je vazdušni prostor Turske iako je bio upozoren 10 puta u roku od pet minuta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2015.

10:14

Default images
Getty Images

Dva turska mlazna aviona F-16, koji su bili na patrolnoj dužnosti duž granice, učestvovala su u obaranju aviona, navodi se u saopštenju Vojske Turske, prenosi Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je oboreni avion ruski i da nije povredio turski vazdušni prostor, prenose RIA Novosti.

Jedan od pilota oborenog aviona je pao u ruke turkmenskih snaga u severnoj Siriji, koje sada traže drugog pilota, tvrdi televizija Si-En-En Turk pozivajući se na lokalne izvore.

AFP javlja, pozivajući se na navode turskih medija, da su se iz oborenog aviona katapultirala dva pilota, od kojih su jednog potom zarobili sirijski pobunjenici.

Turska vojska u saopštenju kaže da je poreklo oborenog aviona nepoznato, ali su izvori iz Predsedništva Turske naveli da je reč o letelici Su-24 ruske proizvodnje, dodavši da je avion oboren u skladu sa turskim propisima nakon što je povredio vazdušni prostor Turske.

Isti izvori navode da je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o obaranju aviona obavestilo načelnik Generalštaba turske vojske te da će razgovarati sa premijerom Ahmetom Davutogluom, preneo je Rojters.

Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije Si-En-En Turk i NTV.

Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice.

Na snimku koji je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.

Turski premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta, a prenosi Rojters.

On je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: