Ruski avion oboren na granici Turske i Sirije

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski vojni avion tipa Su-24 oboren na granici Turske i Sirije.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

09:07

Default images
foto: Beta/AP

Prema preliminarnim izveštajima, avion je oboren raketom sa zemlje. Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima.

”Su-24 ruske avijacije je pao na teritoriju Sirije posle paljbe sa zemlje. Letelica se nalazila u vazdušnom prostoru Sirije na visini od 6.000 metara”, navedeno je u saopštenju.

Televizija Haberturk je objavila snimak aviona u plamenu, a reporter te medijske kuće je javio da je video “avion koji se u trenutku pretvorio u vatrenu loptu“.

Navodno su dvojica pilota uspela da se katapultiraju i napuste letelicu pre eksplozije, a prema navodima CNN, avion je oborila turska vojska pošto je prethodno povredio turski vazdušni prostor.

Ovaj incident se dogodio svega mesec dana nakon što je turski avion oborio bespilotnu letelicu koja je povredila vazdušni prostor Turske pri preletu iz Sirije.

Saopšteno je da dron pripada ruskoj vojsci, ali je ona uzvratila rečima da su sve njene letelice bezbedno vraćene u vazdušnu bazu.

Svih 900 kilometara granice Turske i Sirije je u veoma nestabilnom stanju, sa obe strane se nalaze kurdske snage, a primetno je postojanje terorističkih grupa i frakcija sirijskih pobunjenika.

Ruski i sirijski helikopteri su krenuli u potragu za pilotima, sumnja se da je jedan sleteo na teritoriju Sirije koju kontrolišu Turkmeni, a pretpostavlja se da je drugi pao u ruke sirijskih pobunjenika.

Vojni avion koji je Turska oborila na granici sa Sirijom je letelica Su-24 ruske proizvodnje, saopštili su izvori iz Predsedništva Turske.

Turska agencija Anadolija objavila je snimak obaranja ruskog vojnog aviona koji su pogodile turske rakete zbog navodnog upada u vazdušni prostor Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

281 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: