"Efekti Pariza neće zaobići Srbiju, naprotiv..."

Ministar Nikola Selaković kaže da je na nedavnoj sednici Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti zaključeno da događaji iz Pariza "neće zaobići Srbiju".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2015.

16:16

Default images
foto: Beta/AP

Nekoliko dana nakon Biroa, zasedao je i skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, i to, kako javlja reporterka B92, u velikoj tajnosti.

Sednica nije održana u Domu Narodne skupštine, trajala je više od tri i po sata, njoj nije prisustvovao ministar policije Nebojša Stefanović, a policiju je predstavljao direktor Milorad Veljović.

“Dešavanja od 13. novembra u Parizu i sve što se dešava, uključujući i napad u Sarajevu, u potpunosti menja pristup državnih organa rešavanju određenih situacija. Biće potrebna mnogo veća budnost i pažnja. Neko je događaj u Parizu uporedio sa 11. septembrom i da svet neće biti isti... Geografski, Njujork je mnogo dalji od nas nego Pariz, efekti Pariza ne da neće zaobići Srbiju, nego će pogoditi mnogo više“, rekao je Selaković.

Predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović rekla je da je situacija u zemlji stabilna i da nema razloga da građani budu zabrinuti, kao i da je stepen bezbednosti na zadovoljavajućem nivou.

"Nije zabeleženo da trenutne implikacije na bezbednost građana Srbije mogu da budu zabrinjavajućih razmera", rekla je Obradovićeva dodajući da na sednici nije bilo reči o ekonomskim migrantima.

Upitana da li se napad sličan sinoćnjem u Sarajevu može očekivati u Srbiji, Obradovićeva je podvukla da su sve tri službe i MUP potvrdile da je situacija stabilna, bez obzira na implikacije.

Ona je dodala da je jedan od zaključaka na sednici bio da je potrebna promena zakonskog okvira koji reguliše sektor bezbednosti.

Govoreći o najavljenoj antiterorističkoj vežbi "Štit" zakazanoj za subotu, Obradovićeva je navela da se slične vežbe pripremaju po nekoliko meseci, dok je "Štit" pripremljen za tri dana.

"To govori o podizanju sistema bezbednosti i o tome koliko svi ozbiljno razmišljamo o bezbednosti", rekla je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Komentarišući dužinu trajanja zajedničke sednice, Obradovićeva je rekla da se sednica odužila, jer je 21 prisutni poslanik, iz oba odbora, postavljao pitanja.

"Na kraju, zaključak je usvojen jednoglasno", podvukla je Obradovićeva i dodala da se nada da će biti sve manje razloga za slične sednice, ali da parlament mora biti uključen i analizirati trenutnu situaciju.

Direktor policije Milorad Veljović kratko je nakon sednice rekao novinarima da će Srbija preduzimati sve mere kao i do sada i da neće biti žica na granicama.

"Preduzimaćemo sve da Srbija ne bude stecište ilegalnih migranata", rekao je Veljović.

Komentarišući napad u Sarajevu, Veljović je rekao da je sve pod kontorlom.

Sednici su još prisustvovali predstavnici BIA, VOA, VBA, načelnik Uprave granične policije Milenko Božović, načelnik Uprave policije Zoran Alimpić...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: