"Ne treba strahovati od kraha Šengenskog prostora"

Ne treba strahovati od kraha Šengenskog prostora zbog aktiviranja privremenog uvođenja unutrašnjih granica.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2015.

17:55

Default images
foto: CEP

To je rekao Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i ističe da je uvođenje kontrole unutrašnjih granica u situacijama koje zahtevaju hitno delovanje jedini izuzetak od načela slobode kretanja iz šengenskih pravila.

“Osim obaveze da obavesti ostale države članice, Evropsku komisiju i Parlament, država koja zahteva unutrašnju kontrolu granica svoje razloge ne mora iscrpno pravdati drugim EU institucijama. Nedostatak mehanizama za borbu protiv globalnog terorizma može biti okidač da se na duži rok revidiraju šengenski propisi. Ipak, ne treba strahovati od kraha Šengenskog prostora zbog aktiviranja privremenog uvođenja unutrašnjih granica“, ističe Lazarević.

Do sada je u praksi ovaj mehanizam primenjivan u slučaju događaja koje uključuju bezbednosne rizike, poput samita G8 u Nemačkoj 2007. godine kada u zemlju nije bio dozvoljen ulazak za više od 400 ljudi.

Granice su kontrolisane i tokom Evropskog prvenstva u fudbalu u Austriji 2008. godine kako bi se sprečio ulazak huligana poznatih policiji.

Lazarević naglašava da aktuelna dešavanja ni na koji način ne utiču na bezvizni režim koji uživaju građani Srbije, koji će sa svojim pasošima svakako moći neometano da putuju kroz zemlje Šengen zone, uz eventualno zadržavanje na graničnim prelazima.

“Ove mere usmerene su prvenstveno na unutrašnje granice EU i samim tim ne mogu imati direktne posledice po građane Srbije“, zaključuje Lazarević.

On dodaje da novonastala situacija ne utiče na pregovore Srbije sa Evropskom unijom, niti na politiku proširenja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: