Dvojica osumnjičenih registrovana u Grčkoj?

Dvojica osumnjičenih za napade u Parizu registrovana su u oktobru u Grčkoj kao migranti, saopštila je grčka policija, prenosi AFP.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 14.11.2015.

13:19

Default images
Foto: Beta/AP

Ranije je saopšteno da je jedan od napadača sa sirijskim pasošem u oktobru stigao na grčko ostrvo Leros.

“Želimo da saopštimo da je vlasnik pasoša pronađenog u Parizu prošao kroz grčko ostrvo Leros 3. oktobra gde je on identifikovan na osnovu pravila EU... Ne znamo da li je pasoš proveren u još nekoj zemlji kroz koju je on prošao“, rekao je grčki ministar za zaštitu građana Nikos Toskas.

Belgijska policija uhapsila je u Briselu trojicu osumnjičenih da su povezani sa sinoćnim terorističkim napadima u Parizu, saopštile su belgijske vlasti.

Potrparol tužilaštva Kun Hens rekao je novinarima da je u briselskom predgrađu Molenbek, u kome pretežno žive građani marokanskog porekla, sprovedena antiteroristička akcija u kojoj je uhapšeno nekoliko ljudi.

Akcija je pokrenuta nakon što je otkriveno da je jedan od automobila iz koga su teroristi pucali na posetioce pariskog restorana imao belgijske registarske tablice koje su povezane sa adresom u Molenbeku, kazao je on.

Iako detalji o uhapšenima još nisu zvanično objavljeni, belgijski mediji javljaju da je uhapšeno četvoro ljudi, od kojih su troje Belgijanci, dok je četvrti francuski državljani.

Navodno se radi o grupi terorista koja je učestvovala u napadu u Parizu i uspela da pobegne u Belgiju nakon sinoćnjeg napada.

Belgija drži evropski rekord po broju svojih građana koji su se pridružili džihadističkim organizacijama na Bliskom Istoku, a Molenbek ima reputaciju “rasadnika terorista” zbog jake aktivnosti ekstremnih islamista u tom predgrađu.

Kako prenosi "Liberasion", terorista sa francuskim državljanstvom poznat je od ranije policiji kao ekstremista i on je identifikovan preko otisaka prstiju.

Sirijski pasoš pronađen je kod tela jednog od bombaša samoubica kraj fudbalskog stadiona Stad de Frans. Navodno, na istom mestu je pronađen i jedan egipatski pasoš, ali se ne zna kome pripada.

Takođe, radio "Europe 1" se poziva na izjavu svedoka i navodi da je među teroristima u dvorani Bataklan bila i jedna žena.

Istovremeno, policija je objavila i poternicu za crnim vozilom marke "seat" sa inostranim registarskim tablicama. Prema nekim informacijama, to vozilo je probilo jednu rampu na izlazu iz Pariza.

Kako prenosi BBC, oznaka na tablicama je GUT 18053, a automobil je imao aluminijumske felne. Građanima je preporučeno da ne prilaze vozilu.

Ti tragovi su su ujedno i prve prave i zvanično potvrđene informacije o napadačima na Pariz.

Njih osam je sinoć ubijeno ili su sami sebi oduzeli život aktiviranjem eksploziva, a ne zna se ko su i odakle su, kao ni to da li su imali saučesnike.

Analitičari u Francuskoj su naveli da se veruje da je u pitanju "domaća operacija", odnosno da su u pitanju teroristi koji su živeli u Francuskoj. Činjenica da je jedan od napadača od ranije poznat policiji, ide u prilog toj tezi.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država, a da je operacija vođena spolja potvrdio je i francuski predsednik Fransoa Oland.

Sinoć je u Parizu izvšen niz terorističkih napada u kojima je stradalo više od 150 ljudi. Jedan od napada izvršen je u blizini fudbalskog stadiona za vreme meča francuske i nemačke reprezentacije.

Radikalni islam ugrožava svakoga, ovo sada je skinulo sve maske i ono što se desilo jasno pokazuje da je neprijatelj celog sveta radikalni islam, koji nikako ne treba mešati sa islamom", rekao je Neven Cvetićanin sa Instituta za društvene nauke navodeći da je u pitanju neprijatelj na nivou nekadašnjeg nacizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: