"Merkelova saterana u ćošak, puč se već dogodio"

Berlin -- Među demohrišćanima ključa – trojica vodećih političara "torpeduju" političku kulturu dobrodošlice, za koju se Angela Merkel zalaže u prijemu izbeglica.

Izvor: Tanjug
Podeli

U nemačkim medijima se već nekoliko dana postavlja pitanje razvlašćenja i puča, pišu nemački komentatori.

Merkelova je, svojom politikom "otvorenih vrata" za izbeglice, okrenula protov sebe Nemce, koji bi joj dali svega 34 odsto glasova, ali i trojicu najmoćnijih ljudi demohrišćana - Bavarca Horsta Zehofera, šefa Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske stranke" njene svenemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), i ministre finansija i unutrašnjih poslova Volfganga Šojblea i Tomasa de Mezijera.

Protiv njene politike prema izbgelicama koje prazne budžete opštna, pokrajina i savezne države, Merkelova, izgleda, ima De Mezijera, ozbiljnog Prusa čije je organizacone sposobnosti i sama hvalila, popularnog među Nemcima, dugogodišnjeg člana njene CDU koji je više puta, kada su analitičari procenjivali da mu se približava kraj, uspeo bez mnogo reči i emotivne mimike da preskoči prepreke.

Za Šojblea, najstarijeg člana vlade i jedinog koji se od pada Berlinskog zida neprekidno nalazi na vladajućim funkcijama, večitog kancelarskog kandidata, bliskog saradnika Helmuta Kola i poslanika Bundestaga neprekidno do 1972. godine, kaže se da je za mnoge demohrišćane već postao nosilac nade.

Kada je reč o Zehoferu, lideru konzervativnih Bavaraca kome su mnogi, pre nekoliko godina, zbog privatnog života, prebacivali političku samodemontažu, a on ih je sve "nadigrao" tvrdnjom da svoju decu - i bračnu i vanbračnu, voli - tvrdi se da zna da pokupi političke poene.

On je u poslednje vreme, posebno zbog izjava da će, ako se ne ograniči ulazak izbeglica, pred Ustavnim sudom tužiti Berlin, izazvao mnogo halabuke.

U ovom "buntu muškaraca", Merkelova, kako danas prenose mediji, za sada ćuti.

"De Mezijer i Šojble su, jasno je, potpuno drugačijeg mišljenja od Merkelove", smatra glavni i odgovorni urednik magazina za političku kulturu "Cicero" Krištof Švenike u jednoj TV emisiji, objasnivši slikovito da je oni hvataju za volan, pošto imaju utisak da ona vozi u pogrešnom smeru.

"Puč se već dogodio. On se događa u ovom momentu", kazao je Švenike.

Politikolog Karl Rudolf Korte imao je, međutim, drugačije mišljenje i tvrdio da će Merkelovu i sada, kao i ranije, štititi njen "pancir popularnosti".

Merkelova, smatra Korte, vlada suvereno.

"Ko jednu takvu osobu pokuša da sruši, srušiće se zajedno s njom", kaže Korte, koji je dodao da je paradoksalno pričati o puču protiv Merkelove.

Istraživač partijskog života iz Bona Tilman Majer smatra da je Merkelova došla u defanzivu, ali da nije "sabijena u ćoše" i da ne stoji tik pred razvlašćenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 571 idi na stranu