"Srbija se kvalifikovala za članstvo u EU"

Srbija je tokom protekle dve godine položila važan test na njenom putu ka EU i u potpunosti se kvalifikovala za članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.11.2015.

23:06

Default images

To je ocenio Gabrijel Lanski glavni partner bečke advokatske kancelarije "Lanski, Gancger i partner".

On je, na Prvoj godišnjoj konvenciji Senata privrede Srbije, rekao da je posebno izbeglička kriza pokazala da je Srbija zauzela evropskiju poziciju i prikazala da je podizanje ograda u suprotnosti sa humanitarnom politikom Evrope.

Vlada Srbije, a pre svega premijer Aleksandar Vučić, pokazali su kako se kao zemlja koja nije članica EU može ophoditi humano prema izbeglicama, naglasio je Lanski, dodajući da je srpska vlada pomogla izbeglicama, i ukazala Evropi da je neophodna kontinentu.

Izveštaj o napretku, koji je pre par dana predstavila Evropska komisija, prema Lanskom, je „ulaznica“ za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Takođe je kazao da je Srbija nekim zemljama EU očitala lekciju kako je moguće ostvariti privredni rast u vreme recesije, podsećajći da su međuanrodne finansijske institucije morale da menjaju naviše svoje prognoze.

Lanski je kazao da je vidljivo da u Austriji sve više preduzeća iz Srbije otvara svoje ispostave, što ukazuje na to da se srpska privreda širi ka Evropi.

Kada je reč o približavanju EU, on je ukazao da je reforma pravosuđa teška i da će Srbija morati prilagoditi 80 odsto svog pravnog sistema evropskom.

„Mislim da je implementacija osnovnih načela poglavlja 23. i 24. već počela i zato smatram da bi bilo dobro da se što pre počnu pregovori o ovim poglavljima, koji su ključni i koji će doneti prednosti Srbiji, ali i investitorima doneti veću pravnu sigurnost“, naglasio je bečki advokat.

Dodao je da je važno da Srbija nastavi reforme i da ne poklekne pod pritiscima.

Ne pravite greške koje je Austrija učinila, ne morate sve bez pregovora ispunjavti. EU je partner, a ne diktator i u pregovaračkom procesu pregovarajte ravnopravno i ne preuzimajte na brzinu sve mere koje bi negativno uticale na vašu zemlju“, objasnio je Lanski, dodajući da je Srbija pokazala da neće bezuslovno sve slušati time što nije prekinula svoje prijateljske odnose sa Rusijom.

Istovremeno je ocenio da je moguć brz napredak u pregovorima Srbije sa EU.

U svom obraćanju Lanski se osvrnuo i na izjavu izvetioca Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček koja je podržala odluku kosovskog ustavnog suda u vezi sa dogovorom o Zajednici srpskih opština.

„Mislim da se njoj može poručiti da sporazumi treba da se poštuju, a to znači da je Briselski sporazum pravni akt, te da odluke ustavnog suda ne smeju da ga ponište“, zaključio je jedan od najuglednijih austrijskih advokata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: