Napeto na granici Hrvatske i Slovenije

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uputilo je ambasadi Slovenije "oštar protest zbog bodljikave žice na teritoriji Hrvatske koju Slovenija postavlja".

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.11.2015.

21:21

Default images
Foto: Tanjug

Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ogradu ukloni, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Hina.

"Reč je o području za koje i sama slovenačka strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj", ističe se u saopštenju.

Hrvatska policija upozorila je da je ograda koju je slovenačka policija postavila radi kontrole izbeglica u neposrednoj blizini graničnog prelaza Harmica na hrvatskoj teritoriji i da će s nje morati da bude uklonjena.

Budući da je reč o teritoriji koja je u nadležnosti zagrebačke policijske uprave, na Harmici je kasno posle podne načelnik Goran Buružić slovenačkom kolegi preneo stavove hrvatske strane, prenosi Hina.

Nakon pregovora s granice su povučeni interventni policajci za koje se nagađalo da su tamo dovedeni kako bi uklonili ogradu.

Prema medijskim tvrdnjama, situacija je s obe strane granice tokom dana bila vrlo napeta, jer je i na slovenačkoj strani bilo pedesetak interventnih policajaca.

Osim toga, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić istakao je ranije da su Slovenci pri dizanju ograde kod Sutle ušli u hrvatsku teritoriju, pa su na to područje upućene interventne snage hrvatske policije.

„Samo ćemo ih upozoriti da su ušli na hrvatsku teritoriju i da pomere ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu“, rekao je Ostojić, preneo je zagrebački "Večernji list."

Slovenci su kod graničnog prelaza Harmica žicu postavili na hrvatskoj teritoriji, saznaje TV Nova.

Slovenačka vojska od jutros podiže ogradu od bodljikave žice između hrvatskog graničnog prelaza Bukovja, u Međumurskoj županiji, i slovenskoga Gibina u opštini Razkrižju, a do podneva su postavili oko 500 metara ograde visoke oko metar i 80 centimetara.

Ogradu postavlja pedesetak vojnika uz podršku dva kamiona, tzv. labudica i jednog bagera.

Vojnicima se žica dovozi u redovnim intervalima i istovaruje se pod nastrešnicu graničnoga prelaza Gibina, koji od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju služi kao hrvatsko-slovenački granični prelaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: