"Otvaranje poglavlja 35 do kraja godine"

Evropska unija je spremna da do kraja godine otvori poglavlje 35 u pregovorima sa Srbijom, izjavio je ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.11.2015.

00:34

Default images
Foto: Gettyimages

On je na otvaranju projekta "EU kafe", na Fakultetu političkih nauka, rekao studentima da EU nije kompletna bez regiona Zapadnog Balkana, kao i da Austrija podržava članstvo tih zemalja u Uniji.

Ajgner se, tom prilikom, osvrnuo i na izbegličku krizu u Evropi, istakavši da je to najveći izazov sa kojim se Unija suočila.

"Mnoge zemlje, poput Nemačke, Austrije, Švedske i dela Holandije suočavaju se sa ogromnim teretom izbeglica. Nedostatak solidarnosti je najveće razočaranje u istoriji EU, ali ne mislim da će to dovesti do dezintegracije", rekao je Ajgner i naglasio da je za rešavanje krize neophodna veća saradnja država članica EU.

On je kazao da odgovarajuće rešenje još nije pronađeno, jer, ukoliko bi Evropa otvorila vrata svima, milioni izbeglica i migranata bi u nju došli.

"Moramo bolje da štitimo svoje granice, na tome se i Šengenski sistem zasniva. Ipak, to je nemoguće u slučaju Grčke, koja ima mnogo ostrva, a mi ne možemo oko svakog da stavimo ogradu, kao što je ograda na mađarsko-srpskoj granici. Geografija otežava stvari", naveo je on.

"EU kafe" je zamišljen kao serija neformalnih druženja i razgovora studenata sa predstavnicima ambasada zemalja članica EU.

Predviđeno je da se za vreme projekta održi ukupno pet predavanja, na Fakultetu političkih nauka, po jedno svake nedelje, na kojima će studenti imati prilike da razgovaraju sa ambasadorima.

Projekat organizuje Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih uz podršku Resurs centra - centra za razvoj civilnog društva, u okvori programa "Mladi su zakon 2015".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: