Ambasadori SAD i VB na KiM: Razočarani smo

Priština -- Ambasadori SAD i Velike Britanije na KiM razočarani su glasanjem Generalne konferencije Uneska, koja je odbila članstvo Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Današnje glasanje u Unesku je razočaravajuće, ali 92 dobijena glasa pokazuju da Kosovo ima značajno mesto u međunarodnoj zajednici", naveo je američki diplomata Greg Delavi na svom nalogu na Tviteru, preneo je portal Koha.net.

Britanski ambasador Ruari O’Konel je naveo da je snažno lobirao za prijem Kosova u ovu organizaciju jer smatra da je to pravedno, te da je, kako kaže, uveren da bi takva odluka bila ne samo u korist Kosova, već i regiona.

"Delimo razočaranje sa Kosovom u vezi neprimanja u članstvo Uneska. Snažno smo lobirali jer je to nešto što je trebalo uraditi. I verovali smo da će od toga imati koristi i Kosovo i čitav region. Kampanja je bila profesionalna, dostojanstvena i hrabra i zemlja treba da bude na nju ponosna. Sa njom su se složile 92 zemlje. Kosovo bi bilo - a i biće u budućnosti - vredan član Uneska. To bi za tu organizaciju bila dobra vest", napisao je O’Konel.

Generalna konferencija Uneska odlučila je većinom glasova u Parizu da Kosovo ne primi u članstvo te specijalizovane agencije UN.

strana 1 od 85 idi na stranu