Završeno glasanje u Unesko, Kosovo odbijeno

Generalna konferencija Uneska završila je glasanje o Kosovu koje nije primljeno u tu organizaciju. Ranije nije prihvaćen predlog Srbije da se odloži rasprava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2015.

12:03

Default images
Foto: Beta/AP

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Palestina, Severna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela.

Uzdržani su, između ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija.
Za pristupanje Kosova Unesku između ostalih glasali su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska i Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Turska, Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora...

Ranije je glasanju o odlaganju je pristupilo 170 država. Protiv predloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 članice Uneska su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju.

Predlog za odlaganje podržali Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka. Protiv Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija. BiH uzdržana.

Bahami su u poslednjem trenutku tražili da promene glas iz "za" u "protiv", ali im nije omogućeno. Ovaj potez Bahama izazvao je smeh u sali.

Oko 11.30 počelo sednica Generalne konferencije Uneska na kojoj će se raspravljati o prijemu Kosova. Na početku sednice obratio se ambasador Srbije pri Unesko zatraživši odlaganje glasanja.

Glasanju je prethodila žučna rasprava. Za odlaganje bile su Kina, Rusija, Kuba, Argentina, a odlgaganju su se usprotivile SAD, koje nemaju pravo glasa, ali imaju pravo obraćanja, Nemačka i Velika Britanija.

Predstavnik Velike Britanije je na sednici rekao da se nikad nije desilo da bude odbijena zemlja koju je predložio Izvršni savet, da je Kosovo članica MMF i Svetske banke i da ovaj zahtev nema nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine i sa procesom evropskih integracija dve strane.

Tome se usprotivio Tanasković rekavši da je ovde reč o presedanu jer nikada nije bila ovakva situacija jer Kosovo nije država.

Predstavnik Argentine je rekao da zathev za prijem Kosova nije u skladu sa rezolucijom 1244, dok je predstavnik Kube rekao da je to suprotnom međunarodnom pravu.

Austrija ističe da su joj bliski i Kosovo i Srbija, ali da je protiv odlaganja sednice.

Kina smatra da bi prejem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu. S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećine glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tesna, istakao je ambasador Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

Vlada Kosova i njeni partneri računaju da imaju 92 glasa za prijem Kosova u Unesko i ocenjuju da je teško postići dvotrećinsku većinu od 195 država članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: