"Kosovo nije sigurno da će imati većinu za Unesko"

Vlada Kosova i njeni partneri računaju da imaju 92 glasa za prijem Kosova u Unesko i ocenjuju da je teško postići dvotrećinsku većinu od 195 država članica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2015.

11:29

Default images

Kako piše prištinski dnevnik Koha ditore, predstavnici Vlade su za dnevnik izjavili da se nadaju da će obezbediti dovoljan broj glasova da Kosovo postane članica Agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Prema spisku koji su uradili Vlada Kosova i njeni međunarodni partneri, 62 države su se izjasnile da će sigurno glasati za prijem Kosova, dok se ostalih 30 nisu jasno izjasnile, ali se kosovske vlasti uzdaju i u njihovu podršku.

Generalna Skupština Unesko upravo razmatra predlog Albanije koji je podržan u Izvršnom odboru organizacije da Kosovo postane član te organizacije protiv čega Srbija žestoko lobira.

Razgovori o tački 8.3 dnevnog reda otpočeli su u 11.30h iza zatvorenih vrata.

Najavljeno je da će Srbija danas zatražiti odlaganje glasanja za prijem Kosova za naredne dve godine kada treba da se održi naredna sednica Generalne skupštine.

Prema poslovniku o radu predlog Srbije će biti stavljen na glasanje odmah nakon što bude iznet.

Od tog glasanja zavisiće dalji postupak razmatranja zahteva za prijem Kosova u Unesko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: