Tanjug na dan osnivanja emituje poslednju vest

Novinska agencija Tanjug danas će emitovati poslednju vest, piše "Danas".

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2015.

07:19

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

List navodi da iako zaposlenima to nije zvanično saopšteno, naloženo im je da dođu na posao.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je i zvanično da je doneta odluka da se novinska agencija Tanjug ugasi i da će svi zaposleni dobiti otpremnine, ali ne objašnjavajući zašto je ovo jedini državni mediji koji nije prodat a čijim zaposlenima nisu ponuđene besplatne akcije.

Direktorka agencije Branka Đukić ni juče nije želela da se oglašava ovim povodom.

Ministarstvo je saopštilo da je tokom prethodnih meseci Agencija za privatizaciju organizovala dva javna poziva za prodaju javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug, koji su proglašeni neuspešnim jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

U ovoj Odluci, u koju je Danas imao uvid, navodi se da imovinu Tanjuga, pravo korišćenja na stvarima u javnoj svojini, novčana sredstva i druga imovinska prava preuzima Republička direkcija za imovinu po brisanju Tanjuga iz Registra privrednih subjekata.

"Dokumentaciju nastalu u radu Tanjuga, a koja predstavlja arhivsku građu preuzima Arhiv Jugoslavije", navodi se u Odluci koju je potpisao u utorak 3. novembra premijer Srbije Aleksandar Vučić. Dodaje se i da će direktor Tanjuga po isplati zarada, otpremnina i drugih primanja podneti Agenciji za privredne registre prijavu radi brisanja iz Registra privrednih subjekata. "Radi obavljanja poslova u vezi sa prestankom Tanjuga direktor Tanjuga angažovaće po ugovoru potreban broj izvršilaca", navodi se u dokumentu koji još nije objavljen.

Prema važećim propisima o otpremninama, zaposleni će moći da biraju tri opcije - 200 evra po godini staža, ne više od 500 evra po stažu kod poslednjeg poslodavca ili šest prosečnih zarada za zaposlene koji imaju više od 15 godina staža.

Tanjug je osnovan u novembru 1943. godine u Jajcu (Bosna i Hercegovina)s ciljem da verno prezentuje svetu šta se kod nas zbiva i da upozna čitaoce šta se zbiva u svetu. Osnivač Tanjuga bio je Moša Pijade,koji mu je dao i ime, a prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar. Tanjug je počeo rad pomoću malog trofejnog predajnika, geštetnera (mašinom za umnožavanje) u lošem stanju i raštimovane pisaće mašine. "Ovde Telegrafska agencija nove Jugoslavije... Tanjug javlja, Tanjug javlja...",bile su reči kojima se, po prvi put 5. novembra 1943. godine, oglasila novonastala agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: