Profesorka kolegu optužila za plagijat

U otvorenom pismu redovna profesorka Pravnog fakulteta Jasminka Hasanbegović podnela je neopozivu ostavku na članstvo u veću u koje ju je imenovao rektor.

Izvor: B92
Podeli

Javnim istupom optužila je kolegu za plagijat i na taj način skrenula pažnju na problem o kom se na univerzizetu samo nezvanično govori.

Imenovanje za člana "Veća naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka", za profesorku Jasminku Hasanbegović je čast.

Ostavku je podnela po imenovanju, a posle Izbornog veća Pravnog fakulteta, iz moralnih razloga.

Povod je jednoglasan reizbor vanrednog profesora Vladana Jončića kog optužuje za plagijat.

"Za mene je svako onaj ko je plagirao, svejedno da li je u pitanju knjiga, deo knjige, članak, deo članka, svako ko ima intelektualnu krađu u svom pokušaju da prisvoji nešto tuđe kao svoje intelektualno delo, automatski isključio sebe iz akademske zajednice. Ja to ne mogu da prihvatim drugačije, a naročito na Pravnom fakultetu", kaže profesorka Jasminka Hasanbegović.

Profesorka Pravnog javno traži da se na fakultetu na kom predaje, kako kaže, prekine s praksom zataškavanja, minimizovanja, tolerisanja i čak nagrađivanja plagijatorstva.

"Ako mi žmurimo i pravimo se da to ne postoji, da se nije desilo, da to iz ovih ili onih razloga nije strašno, jer mi sad već počinjemo da se pozovamo na te presedane: pa i ovaj je to uradio, pa ovaj je još više, ovaj je još gore. To samo vodi tome da mi bušimo rupu na svakom dnu na koje padnemo i nastavljamo da padamo sve niže i niže".

Profesor Jončić nije želeo pred kamere B92. U telefonskom razgovoru nam je najavio da će poštovati proceduru i pre izlaska u javnost sačekati saglasnost i odluke fakultetskih organa.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, zbog obaveza i Sajma knjiga nije stigao da odgovori na naša pitanja.

Politici je izjavio da je profesorka Hasanbegović odabrala novine za obračun sa kolegom i optužila čitavu insitucij, bez poštovanja procedure i utvrđivanja činjenica.

U Rubrici "Među nama" u listu Politika profesorka Hasanbegović, je odgovorila da je prihvatila dekanov predlog da o svim spornim slučajevima najpre razgovaraju, pokušaju da ih reše reše i sankcionišu profesori Pravnog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu