Ban: Sastanak u Beču ohrabrujući za Siriju

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da su "ohrabrujući" rezultati međunarodnog sastanka, održanog u petak u Beću i posvećenog rešavanju sirijske krize.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

23:45

Default images
Foto: Beta/AP

"Pozdravljam rezultate postignute na sastanku koji su ohrabrujući jer postoje slaganje za rešavanje nekoliko ključnih pitanja sirijske krize, kao i odlučnost o okončanju tamošnjeg konflikta", rekao je Ban posle sastanka s predsednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Peterom Maurerom.

SAD, Rusija i Iran izrazile su u petak u Beču neslaganje o sudbini sirijskog predsednika Bašara el Asada, ali su se složile da treba nastaviti dijalog o političkom rešavanju sirijske krize.

Učesnici skupa, na kojem su bili predstavnici 19 zemalja, pozvali su na novi diplomatski proces rešavanja sirijske krize s predstavnicima vlasti i opozicije, koji bi se odvijao pod okriljem UN.

SAD, Rusija i druge regionalne i svetske sile razmatrile su i novi plan koji predviđa i prekid vatre u Siriji u narednih četiri do šest meseci.

Više od 250.000 ljudi poginulo je od početka sukoba u Siriji koji je počeo u martu 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: