"Očekujem pritisak EU na Prištinu zbog ZSO"

Poslanik Srpske liste u Skupštini KiM Nenad Rašić izjavio je da očekuje pritisak EU na Prištinu zbog slanja Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti sporazuma o ZSO.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

19:00

Default images

Rašić je u izjavi Tanjugu rekao i da je narušen odnos u vladajućoj koaliciji na Kosovu, čiji deo je i Srpska lista, zbog odluke kosovske predsednice Atifete Jahjaga da sporazum o ZSO uputi na razmatranje Ustavnom sudu Kosova.

"Očekujem pritisak od EU na zvaničnu Prištinu, već danas u medijima neki “anonimni” predstavnici EU su rekli da čak i ŠP može doći u pitanje, a verovatno će na jedan blag način, diplomatski, pokušati da im objasne da to tako ne ide", rekao je on.

Rašić je dodao da iz iskustva zna da diplomatija na Kosovu nekada nije dovoljno jasna za lokalne političare zbog čega se mora reći “malo glasnije i jasnije” i da će se verovatno to desiti narednih dana.

Nadam se da predsednica Kosova već danas razmišlja u pravcu kako da se izvuče iz ove situacije bez težih posledica, rekao je Rašić koji je ocenio da je zbog slanja sporazuma o ZSO poremećen odnos unutar vladajuće koalicije na Kosovu.

Rašić je dodao da stvari ne treba dramatizovati, ali da je koaliconi sporazum vladajuće koalicije na Kosovu narušen, da veruje da se to još uvek može ispraviti i da ima vremena za to.

Ako se bude išlo ovakvim tempom možemo biti sigurni da će odlaganje priče o ZSO biti do februara, čak postoje nagoveštaji da pre juna neće biti ništa, smatra Rašić.

Kosovska predsednica prosledila je u petak Ustavnom sudu Kosova na ocenu ustavnosti Sporazum o ZSO, dok su predstavnici Vlade Kosova jasno stavili do znanja da sporazum o ZSO neće biti sproveden ako Ustavni sud Kosova oceni da je u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: