"Kosovo bez SSP ako ne sprovede sporazume sa BG"

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koje je Kosovo u potpisalo sa EU, može biti suspendovan ako ne budu sprovodeni sporazumi postignuti sa Beogradom.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

11:34

Default images
foto: Beta/AP

Prištinski list "Koha ditore" navodi da je, stavljanjem potpisa na SSP, Priština garantovala da će sprovoditi sve sporazume koje je do sada potpisala sa Beogradom i da će nastaviti da pregovara o svim otvorenim pitanjima.

"Povlačenje iz bilo kog sporazuma ima kao posledicu suspendovanje ŠP od strane EU", piše "Koha Ditore".

Nacrt zakona o ratifikaciji SSP je usvojen u petak u vladi Kosova i poslat je skupštini na usvajanje.

"Koha" ukazuje da SSP, dokument koji ima 550 stranica, izričito pominje odnose Prištine sa Beogradom.

Član 5 ŠP kaze da Kosovo garantuje nastavak angažovanja na održivom poboljšanju odnosa sa Srbijom i efikasne saradnje sa misijom Zajedničke bezbedonosne i zaštitne politike sve dok su na snazi, što je predviđeno članom 13 SSP, prenosi list.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga u petak se i zvanično obratila Ustavnom sudu i zatražila ocenu ustavnosti Sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO). Ustavni sud od danas ima rok od 60 dana da odgovori.

Opozicija u kosovskoj skupštini, koja već mesec dana incidentima sprečava odrzavanje sednica, protivi se tom potezu predsednice i traži da vlada u Prištini povuče potpis sa Sporazuma o ZSO.

Potpredsednik kosovske vlade Hašim Tači ranije je izjavio da su sporazumi potpisani u Briselu u skladu sa ustavom i da je izlišno tražiti mišljenje Ustavnog suda.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je na Kohavizion televiziji da njegova vlada neće spovoditi Sporazum o ZSO ukoliko Ustavni sud proceni da su njegove odredbe suprotne kosovskim zakonima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da prištinska strana ne ispunjava dogovore postignute tokom pregovora u Briselu i da odbijanje sprovođenja sporazuma o ZSO i namera Prištine suspenduje taj sporazum i pošalje ga na ocenu Ustavnom sudu, negativna i loša poruka za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: