Srbi Kurcu i Fajmanu: Glas protiv Kosova u Unesko

Austrija bi, kao neutralna zemlja, trebalo da da doprinos okončanju dominacije najmoćnijih država UN time što bi glasala protiv prijema Kosova u Unesko.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

09:55

Default images
Beè (Thinkstock)

To je ocenio je Centralni Savet Srba u Austriji.

"I pored bilateralnog priznanja Kosova od strane Austrije ne vidimo nikakav razlog da se dobri susedski odnosi prema Srbiji dalje nepotrebno opterećuju i da se ne poštuje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244", navodi se u pismu upućenom austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu i šefu diplomatije Sebastijanu Kurcu.

Centralni Savet Srba u Austriji ukazuje da bi u sedmoj deceniji od osnivanja UN bilo krajnje vreme da se dominacija najmoćnijih zemalja u svetskoj organizaciji okonča.

Cclanstvo Kosova u Unesko ne bi bio doprinos regionalnoj stabilnosti, već bi prouzrokovao suprotno, dodaje se u pismu i podseća "da su to potvrdili ne samo insajderi, već i nekadašnji predsedavajući Unesko Frederiko Major".

"Za civilno društvo Kosova i Metohije bi, prema našem mišljenju, bilo od veće koristi ako bi Austrija podržala primenu Briselskog sporazuma, odnosno direktni dijalog Beograda i Prištine. Najveća briga vezana za prijem Kosova u članstvo Uneska postoji zbog srpskog verskog i istorijskog nasleđa", navedeno je u pismu.

Centralni Savet Srba podseća na razaranja iz 2004.godine kada je zapaljeno 35 manastira, 930 srpskih kuća i više od 4.000 Srba proterano iz svojih domova.

U pismu austrijskim vlastima Savet podseća i na dobre, prijateljske odnose Srbije i zvaničnog Beča, ukazujući da je Austrija sa 440 preduzeća najveći investitor u Srbiji i da austrijske firme uživaju veliki ugled u Srbiji.

Takođe je ukazano i na oko 300.000 Srba koji žive u Austriji, a koji su, kak oje navedeno, doprineli uspostavljanju dobrih odnosa dve zemlje svojim dugogodišnjim radom.

"Mi želimo da u interesu Austrije te dobre odnose i u buduće gradimo, kao i da podržimo Srbiju na njenom putu u EU i zbog toga vas pozivamo da ne preduzimate nikakve korake koji nisu u saglasnosti sa međunarodnim pravom, odnosno u duhu naših dobrosusedskih odnosa", podvlači se u pismu.

Srbija, kako ističe Savet Srba u Austriji, zaslužuje veću podršku, a ne dalje poniženje, a posebno ne od strane jedne neutralne, prijateljske, Dunavom povezane susedne zemlje.

"Centralni Savet Srba u Austriji, u ime svojih članova, koji su i austrijski državljani, poreski obveznici i birači, pozivaju vas kancelara iministra, da ne dovodite dalje u pitanje dobre odnose sa Srbijom, poštujete Rezoluciju 1244 i na idućoj sednici Unesko glasate protiv članstva Kosova", podvlači se u pismu .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: