"Nadam se da će Brisel pritisnuti Prištinu..."

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da niko sa predstavnicima Srba nije razgovarao o slanju sporazuma o ZSO pred ustavni sud.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.10.2015.

09:36

Default images

Stojanović je dodao da se niko iz kosovske vlade nije konsultovao sa predstavnicima Srba pre donošenja odluke da se sporazum o ZSO šalje na ocenu ustavnosti.

"Nadam se da će Brisel pritisnuti Prištinu koja se ne pridržava dogovora. Izneli smo jasno šta mislimo o tome i taj način odlučivanja je neprihvatljiv. Ovo je novi momenat, dovešće do novog prolongiranja i kašnjenja sa primenom onoga što je važno. Negativno će uticati na sve što se događa", naglasio je Stojanović.

Kako je rekao, predstavnici Srba su u kosovsku vladu ušli zbog formiranja ZSO i zbog normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Ako toga ne bude, postavlja se pitanje ima li smisla učestvovati u vladi", napominje zamenik kosovskog premijera.

Prema njegovim rečima, iz kosovskih institucija stizale su informacije da neće biti negativne ocene Ustavnog suda, ali je, kako kaže, loša i sama namera da se sporazum odnese pred Sud.

"Verujem da Sud neće doneti odluke koje će biti u suprotnosti za sporazumima. U suprotnom će biti sve obesmišljeno i sve ovo što se događa će biti ozbiljna pretnja za Srbe", istakao je Stojanović.

Zamenik kosovskog premijera rekao je da su Srbi na Kosmetu uplašeni i to vide kao destabilizaciju i pretnju za bezbednost.

"Svaka nestabilnost se obijala preko naših leđa. Taman smo krenuli u dobrom pravcu, potpisani su sporazumi koji su rešavali naša pitanja, dešavale se vrlo dobre stvari. Sada se sa kašnjenjem implementacije pitaju šta će da se desi", ukazuje Stojanović.

Prema njegovom mišljenju, uloga EU, kao medijatora u razgovorima Beograda i Prištine, veoma je važna u toj situaciji.

"Nadam se da će da pritisnu stranu koja se ne pridržava implementacije, koja je svakako Priština. I nadam se da ćemo nastaviti da idemo dobrim koracima", zaključio je Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: