"Nemci finansiraju centar za izbeglice u Subotici"

Državni sekretar u Ministarstvu za rad Nenad Ivanišević izjavio je da Vlada Nemačke finansira izgradnju privremenog prihvatnog centra u Subotici.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

12:25

Default images
foto: Beta/AP

On je rekao da će Nemačka to činiti kroz nevladine organizacije dodao i da je Srbija spremna da obezbedi privremeni centar za smeštaj oko 3.000 migranata koji se, veruje, neće duže zadržavati u zemlji.

"U Srbiji mogu da se obezbede privremeni centri za smeštaj oko 3.000 migranata, ali se ne očekuje njihovo duže zadržavanje u tim centrima", rekao je Ivanišević u Subotici.

On je dodao da je prihvatni centar u Kanjiži delom zatvoren zbog nekorišćenja, a delom zbog toga što su u njemu šatori, za koje nadležni smatraju da nisu prikladni za smeštaj u zimskom periodu.

Zbog toga, kako je rekao, Vlada Nemačke preko humanitarnih organizacija finansira izgradnju privremenog prihvatnog centra u Subotici.

“Mi očekujemo, ukoliko se ova kriza nastavi, a sve tendencije govore da hoće, da u Srbiji možemo da obezbedimo privremene tačke za pružanje pomoći za oko 3.000 ljudi, jer će i kretanje biti usporeno i onda postoji potreba da se ta pomoć pruži ne kao do sada u šatorima, nego da to bude u čvrstim objektima", rekao je Ivanišević Tanjugu.

On ne može da kaže da li će i u kojoj meri objekat u Subotici biti iskorišćen, dok migranti i dalje prolaze i prolaziće kroz Srbiju, bez namere da se duže zadržavaju.

Ivanišević naglašava da u Subotici danas nema migranata ni u parkovima, ni na autobuskoj stanici, ni na napištenoj ciglani gde su skrivali godinama, već je najveće opterećenje u Šidu.

“Manji prihvatni centar ćemo urediti u Adaševcima, pre Šida, na Železničkoj stanici... Kada počne realizacija dogovora hrvatskog ministra unutrašnjih poslova i našeg ministra unutrašnjih poslova u vezi voza koji će ići iz Šida za Hrvatsku. Dakle, sve dok ta ruta funkcioniše, mi ne pretpostavljamo da će uopšte biti dužeg zadržavanja, ne samo u Subotici nego uopšte u Srbiji”, rekao je on.

Državni sekretar dodaje da se ruta može promeniti jedino u slučaju eventualnog zatvaranja neke od granica, za šta se nada da se neće desiti, ali naglašava da i u tom slučaju ne očekuje duže zadržavanje migranata u Srbiji.

“Migranti nemaju nameru da ostaju ovde, mi ni ne želimo da ih zadržavamo na silu. Naravno, nikada to nismo ni želeli”, zaključuje Ivanišević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: