Zbog čega je Kina ukinula politiku jednog deteta?

Beograd -- Kina je svojim građanima dozvolila da imaju dvoje dece ukoliko to žele ne bi li uklonila niz negativnih posledica, navodi profesorka Dragana Mitrović sa FPN-a.

Izvor: B92
Podeli

„Kineski stanovništvo se smanjuje, iako je Kina i dalje najmnogoljudnija zemlja. Međutim, Indija će je prestići već 2030. godine. Osim toga, Kina stari – 2050. imaće 440 miliona starijih od 45 godina, što je veliko opterećenje za penzioni sistem i sistem zdravstvene zaštite“, kaže profesorka Mitrović.

Osim toga, kako kaže, samim tim opada i broj radnih ljudi.

„Tu su i društvene posledice. Socijalnim inženjeringom došlo je do toga da u Kini postoji 20 miliona više mladića nego devojčica. Posle kada se od njih, u skladu sa kulturom zemlje, bude očekivalo da se ožene neće imati s kim“, ističe ona.

Takođe, kako kaže, problem su i jedinci kojima se poklanjala pažnja čitave familije i koji su zbog toga izrasli u samožive i egoistične osobe koje prave problem porodici, ali i društvu u celini.

Podsećamo, kineske vlasti su donele odluku da obustave politiku jednog deteta, prenela je državna agencija Sinhua kroz saopštenje Komunističke partije.

Politika jednog deteta je započeta pre 36 godina radi smanjivanja nataliteta i kontrole rasta stanovništva, a bračni parovi u kineskim gradovima smeli su da imaju samo jedno dete, a na selu do dvoje i to samo ako je prvo devojčica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 539 idi na stranu