Kina ukida politiku jednog deteta

Kineske vlasti su donele odluku da obustave politiku jednog deteta, prenela je državna agencija Sinhua kroz saopštenje Komunističke partije.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2015.

11:43

Default images
Getty Images

Administracija u Pekingu je donela istorijsku odluku kojom se ukida politika koja je bila na snazi od 1979. godine, ali ona sada postaje praktično politika dvoje dece, pošto je svim parovima u zemlji sada dozvoljeno da imaju dva potomka, javlja agencija Rojters.

Politika jednog deteta je započeta pre 36 godina radi smanjivanja nataliteta i kontrole rasta stanovništva, a bračni parovi u kineskim gradovima smeli su da imaju samo jedno dete, a na selu do dvoje i to samo ako je prvo devojčica.

Van domašaja te politike su ostali stanovnici Tibeta, Hongkonga i Makaoa.

Kazna za kršenje zabrane iznosila je desetostruku vrednost prosečnog godišnjeg prihoda jedne porodice, a supružnici su dolazili u opasnost od gubitka posla, lečenja i obrazovanja.

Ova istorijska odluka usledila je posle početka ublažavanja ove politike pre dve godine, kada je Peking dozvolio parovima u kojima je jedan od roditelja jedinac da imaju dvoje dece.

Cilj promene politike bio je da se ispravi neravnoteža između muškaraca i žena i uspori starenje stanovništva.

Današnjom odlukom uklanjaju se sve restrikcije prema kojima je nekim parovima dozvoljeno da imaju samo jedno dete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: