"Kosovo u Unesko? Neprijatna pomisao"

Kosovo ne zaslužuje prijem u Unesko s obzirom na to kako su se ponašali prema srpskoj duhovnoj i kulturnoj baštini, kaže vladika raško-prizrenski Teodosije.

Izvor: Beta

Utorak, 27.10.2015.

18:31

Default images

On je istakao da je za srpski narod na Kosovu i Metohiji, za sveštenstvo i monaštvo neprijatna pomisao da Kosovo postane članica Uneska.

"Svakako se nećemo uplašiti niti posustati u nastojanjima da uz božiju pomoć za naše potomke i našu decu, sačuvamo ono što su nama naši preci predali", rekao je vladika Teodosije za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je najbitnije da su svi "spomenici kulture", kako ih popularno zovu drugi, živa bogoslužna mesta.

"To su crkve, manastiri koji bogosluže i dok mi budemo prisutni, to će biti duhovna i kulturna baština Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda. Ne može biti drugačije, koliko se god neko drugi trudio da to preimenuje", istakao je vladika raško-prizrenski.

"Mi se trudimo da svetu pokažemo istinu, a da li će da je čuju i prihvate, to od njih zavisi. Važno je da mi istrajemo i opstanemo na našem putu koji je Hristov put", rekao je Teodosije.

Prema njegovim rečima, država Srbija, Vlada, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod čine sve što mogu da dodatno zaštite našu duhovnu i kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji i trudiće se i dalje, mada nam uslovi nisu naklonjeni.

Vladika raško-prizrenski Teodosije danas je, kao zamenik episkopa niškog Jovana, u Svetosavskom domu u Nišu presekao slavski kolač na obeležavanju slave Gradske opštine Medijana - Svete Petke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: