CEAS: Rusija pod sankcijama, ne sklapati ugovore

Centar za evroatlantske studije pozvao je srpsku delegaciju koja je u poseti Moskvi da ne sklapa ugovori kojima će se kršiti ekonomske sankcije Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Centar je pozvao srpsku delegaciju da ne sklapa ni sporazume kojima bi Srbija profitirala na uštrb strana koje sprovode sankcije.

"Ovakav ishod bi zasigurno otežao inako komplikovanu poziciju koju Srbija ima sa EU u vezi sa ispunjavanjem uslova za početak pregovora o poglavlju 31- Zajednička spoljna i bezbednosna politika", smatraju u toj organizaciji.

CEAS u saopštenju dodaje da je za Srbiju bolje da se to poglavlje otvori što pre, jer i u njemu ima puno izazova za koje će trebati vreme da se prevazidju i usaglase.

Iz te organizacije kažu i da se tokom proteklih meseci vodila oštra "anti-EU retorika", a kao primer navodi obraćanje ministra spoljnih poslova Ivice Dačića k komesaru za pregovore Johvanesu Hanu, posle njegove "legitimne" opaske o tome da je upitno što Srbija učestvuje u vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom.

"Stiče se utisak da Dačić neretko deluje u spoljnojpolitici kao da mu je primarni cilj da ne nanese štetu Rusiji, što nije u skladu sa srpskom neutralnošću. Ni antievropske i anticivilizacijske izjave predsednika Nikolića i ministra Vulina oko eventualnog prijema Kosova u UNESCO, iako date u složenim okolnostima, njima ne mogu biti opravdane", smatraju u CEAS.

strana 1 od 201 idi na stranu