"Svi se dogovorili – Srbija nema nove obaveze"

Beograd -- Ministar Aleksandar Vulin rekao je da je obaveza Srbije u izbegličkoj krizi da radi ono što i do sada – da registruje migrante i pomogne im da brže prođu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao i da Srbija, posle razgovora o migrantskoj krizi na samitu u Briselu, suštinski nema novih obaveza.

"Bio je to težak sastanak, dug sastanak. Na kraju su se svi dogovorili. Srbija nema novih obaveza. Mi smo danas registrovali 4.602 osobe, očekujemo još 2.000. Naša obaveza je da radimo ono što smo do sada radili - da im pomognemo da zastanu, da se odmore, da što brže prođu", rekao je Vulin.

Ministar je naveo da je bio na mnogo sličnih sastanak i samita, naglasivši da je juče bio naročito ponosan zbog načina na koji su se vođe EU, ali i ostali, odnosile prema predsedniku Vlade i Srbiji.

"To izboreno poštovanje je nešto što je jako dobro za našu zemlju. Taj odnos pokazuje kako Srbija napreduje", poručio je Vulin.

Kad je reč o većoj ulozi evropske agencije Fronteks, Vulin je kazao da će njen rad biti posebno usmeren na grčko-makedonsku granicu.

"Mi smo do sada registrovali preko 300.000 izbeglica, poslali, sproveli. Ovo je odlična prilika da se vidi koliko efikasno radimo. Mi ćemo obezbediti da niko ne čeka. Sa ovom komunikacijom to možemo", naglasio je Vulin i dodao da će Srbija obezbediti da niko ne strada od zime.

Prema njegovim rečima, Srbija ide težim putem jer želi da izgradi više manjih prihvatnih centara, a ne velike centre.

"Devedeset odsto Srbije nije videlo da ti ljudi prolaze. Ulagala je Kanjiža, Preševo, Bujanovac, sada ulaže Šid. Taj način rada čuva migrante, ali i naš svakodnevni život", zaključio je Vulin za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu