"Razabrati šta nam poturaju, a šta hoćemo"

Beograd -- Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je pred studentima FPN da Srbija mora da igra otvorenih karata u svetu u kom svi svoje karte kriju.

Izvor: B92
Podeli

"Srpski narod ima dva uva, na jedno sluša radio London, a na drugo radio Moskvu... Treba igrati otvorenih karata u svet, koji svoje karte krije. Ali to je jedini način da ne upadnemo u konfuziju, da ne znamo na koju ćemo stranu. Ko stoji nasred puta, postoji velika šansa da ga neko zgazi", rekao je Dačić.

I baš da ne bismo bili zgaženi, potreban nam je državni plan zasnovan na projekciji - gde će biti naši država i narod kroz 100 godina.

"Srbija je ako ništa drugo shvatila, da ima pravo na svoj interes i na svoj plan. Razabrati sta će nam poturati kao tuđ interese interes, a šta mi zelimo, to je već teži deo posla da shvatimo", rekao je Dačić.

A direktor Centra za međunarodnu politiku shvatio je šta Srbija treba da radi ako se za nas sporni uslovi iz poglavlja 35 ne promene.

"Mislim da Srbija treba u ovom slučaju da kaže da pod tim uslovima naša zemlja ne može da nastavi dalje evrointegracije. Da kažemo da jednostavno imamo alternativu, ali i da sačuvamo dobre odnose sa svim relevantnim zemljama u EU", rekao je Mišel Zubenica, direktor Centra.

Dekan FPN-a ipak ne deli ovako radikalan stav.

"Spoljna politika i diplomatija ne bi ni postojali kada ne bi bilo prostora da se nešto promeni i ja računam da mimo zvaničnog dela, postoji tiha diplomatija", klaže dekan Dragan Simić.

Tema tribine na Fakulltetu političkih nauka bila je položaj Srbije u medjunarodnim odnosima. A on je bio najbolji za vreme Josipa Broza Tita, zaključuje Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu