Žak Ogar: Rušili i palili, a danas hoće u Unesko

Beograd -- Bivši komadant specijalne francuske jedinice u sastavu Kfora, pukovnik Žak Ogar izjavio je da Unesko ne treba da primi Kosovo, jer mu tu nije mesto.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Imam poruku za Unesko - nemojte da ustuknete pod pritiskom jer isti koji su rušili i spaljivali, danas žele u Unesko. Kosovu tamo nije mesto", rekao je Ogar za "Blic".

List podseća da je Ogar, oficir i plemić, koji je 1999. spasao manastir Devič kod Srbice i sestrinstvo u njemu, iako to nije bio primarni zadatak specijalne francuske jedinice kojom je komandovao.

Za svoj nesebičan i hrabar čin Ogar, inače dvanaesta generacija vojnika u svojoj porodici, odlikovan je Ordenom Svetog Save.

Pukovnik Ogar za koga kažu da je "hrišćanski oficir", nakon 26 godina službe, po povratku sa Kosova, odlučio je da uniformu okoči o klin.

"Srpska kulturna baština, koja je svetska, na Kosovu mora biti spasena. Albanci i njihova vlast imaju dve priče. Jednu za svet po kojoj su dobri i brižni, a drugu na Kosovu, tamo gde je pravi život. A tamo oni ne štite crkve i manastire, već ih uništavaju", poručuje francuski pukovnik.

On još navodi da, "kada je video kako se ruše srpski manastiri, to nije mogao da istrpi".

"Toliko vekova i istorije na jednom mestu. Kosovo nije samo ispunjeno srpskom baštinom, već je upravo zbog nje jedna od evropskih kolevki hrišćanstva", kaže Ogar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu