Žak Ogar: Rušili i palili, a danas hoće u Unesko

Bivši komadant specijalne francuske jedinice u sastavu Kfora, pukovnik Žak Ogar izjavio je da Unesko ne treba da primi Kosovo, jer mu tu nije mesto.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2015.

00:23

Default images
Foto: Tanjug

"Imam poruku za Unesko - nemojte da ustuknete pod pritiskom jer isti koji su rušili i spaljivali, danas žele u Unesko. Kosovu tamo nije mesto", rekao je Ogar za "Blic".

List podseća da je Ogar, oficir i plemić, koji je 1999. spasao manastir Devič kod Srbice i sestrinstvo u njemu, iako to nije bio primarni zadatak specijalne francuske jedinice kojom je komandovao.

Za svoj nesebičan i hrabar čin Ogar, inače dvanaesta generacija vojnika u svojoj porodici, odlikovan je Ordenom Svetog Save.

Pukovnik Ogar za koga kažu da je "hrišćanski oficir", nakon 26 godina službe, po povratku sa Kosova, odlučio je da uniformu okoči o klin.

"Srpska kulturna baština, koja je svetska, na Kosovu mora biti spasena. Albanci i njihova vlast imaju dve priče. Jednu za svet po kojoj su dobri i brižni, a drugu na Kosovu, tamo gde je pravi život. A tamo oni ne štite crkve i manastire, već ih uništavaju", poručuje francuski pukovnik.

On još navodi da, "kada je video kako se ruše srpski manastiri, to nije mogao da istrpi".

"Toliko vekova i istorije na jednom mestu. Kosovo nije samo ispunjeno srpskom baštinom, već je upravo zbog nje jedna od evropskih kolevki hrišćanstva", kaže Ogar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: