"Zakon će zabraniti prisilno iseljavanje Roma"

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da će do kraja godine biti usvojen Zakon o stanovanju, kojim će se zabraniti prisilno iseljavanje Roma.

Izvor: Beta
Podeli

Mihajlović je kazala da će javna rasprava o Nacrtu zakona trajati do kraja novembra, posle čega će ga vlada poslati Skupštini Srbije na usvajanje.

Ona je navela i da trenutno u Srbiji postoje 164 divlja romska naselja, koja se ne mogu rešiti raseljavanjem, već se u rešavanje ; tog problema mora uključiti lokalna samouprava.

"Naš krajnji cilj je da u Srbiji ne bude kriterijum da li ste iz romske populacije, već da svi budu jednaki, građani i građanke Srbije", rekla je Zorana Mihajlović posle sastanka sa zamenicom direktora Amnesti internešenel za Evropu Gauri van Gulik.

Gauri van Gulik pozdravila je postupanje nadležnih u unapređenju prava Roma i naglasila je da jedva čeka da vidi Nacrt zakona o stanovanju i koliko je u skladu sa međunarodnim propisima i standardima.

"Naš cij je da se više nikad u Srbiji ne desi prisilno iseljavanje Roma, jer u takvim situacijama mora da postoji procedura, sa njima mora da se razgovora i razgovorima moraju da prisustvuju predstavnici nevladinih organizacija, a mora da se obezbedi adekvatan smeštaj", kazala je Gauri van Gulik.

strana 1 od 184 idi na stranu