Nikolić: Odluka u Unesku neće biti dobra po Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da očekuje da po Srbiju neće biti dobra odluka Izvršnog saveta Uneska o članstvu Kosova u toj organizaciji.

Izvor: Beta

Sreda, 21.10.2015.

12:56

Default images
Foto: Beta

"Možda nešto promenimo, ali danas sigurno neće biti dobro", kazao je Nikolić novinarima u Kragujevcu, upitan kakav je njegov stav ukoliko Izvršni odbor pozitivno odluči o članstvu Kosova.

On je kazao da će država nastaviti da se bori protiv prijema Kosova i da čeka Generalnu skupštinu Uneska u novembru, na kojoj će Srbija pokušati da ubedi ceo svet da odloži donošenje takve odluke do 2017. godine.

"Želimo da to prebacimo na razgovore u Briselu, da nas Albanci više ne varaju, tako što će ići u svaku organizaciju u kojoj mogu preglasavanjem da postanu članovi, a izbegavaju da se o tome dogovorimo", rekao je predsednik.

Izvršni savet Uneska glasaće danas po podne u Parizu o predlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale nezavisnost Kosova, a dvadesetak od tih zemalja podržalo je i predlog Albanije za prijem Kosova u Unesko. Odluka se donosi većinom glasova.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je uoči sednice da Srbija nije mogla da promeni taj nepovoljan odnos, ali je izrazio uverenje da će se na sednici pokazati da postoji znatan broj država koje su uzdržane ili onih koje se protive prijemu Kosova u Unesko.

Ako na današnjoj sednici Izvršnog saveta predlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: