Dačić: Rezultat bolji nego što smo očekivali

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije da je rezultat u Parizu bolji nego što su svi očekivali.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2015.

18:33

Default images

Kako kaže, ako pogledate, veliki broj zemalja nije podlegao pritisku.

Osim toga, Dačić je izjavio da velika borba protiv prijema Kosova u Unesko tek predstoji, kao i da su uzdržani bili oni "do kojih nisu mogli da dođu telefonom".

Dačić je na početku vanredne koferencije za medije opisao šta se dešavalo pre samog glasanja o predlogu za prijem Kosova u Unesko.

„Nemačka je u ime kosponzora obrazložila zahtev da Kosovo bude primljeno. To je podržala Velika Britanija, a Albanija je iznela zahtev da se zatvori debata, odnosno da je nema, što je Britanija podržala“, ističe Dačić.

Nakon toga Rusija je iznela zahtev da se glasanje odloži, što su podržale Kuba i Indonezija.

„Međutim, Velika Britanja i ostali koji su bili za predlog preporuke su posle pauze, na koju se otišlo da bi se donela odluka, naveli da se ruski predlog ne razmatra, jer je proceduralno zakasneo“, navodi Dačić.

On kaže da pre glasanja nije bilo rasprave, jer „nisu želiel da čuju argumente koji su bili protiv predloga“, tako da se odmah prešlo na glasanje.

Ministar inostranih poslova je nakon toga naveo spisak zemalja i rekao ko je kako glasao.

Dačić je takođe naglasio da ovo ne znači da je odluka doneta i da se tek sada ide na Generalnu konferenciju, gde će biti doneta konačna odluka.

„Odluka o Palestini se 20 godina nalazi na Generalnoj konferenciji i svaki put je odlagana. Zato mi našu veliku borbu moramo da nastavimo. Tamo su nam velike šanse da se ovo odbije“, ističe Dačić. „Ne treba gubiti energiju, vekovna borba se nastavlja i posle ovoga. Srbija će postupati mirno, racionalno, bez bilo kakvih iracionalnih poteza“, kaže Dačić, navodeći da je premijer Vučić kasno sinoć razgovarao sa premijerom Papue Nove Gvineje koja je danas bila uzdržana i koja je tražila da se skine da liste kosponzora predloga za prijem Kosova u Unesko.

Osim toga, on navodi da je i on sam razgovarao sa više desetina ministara inostranih poslova, kao i da će to nastaviti da radi i ubuduće.

Premijer će razgovarati sa zemljama koje bi možda mogle da promene stav poput Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tražićemo i obrazloženje onih koji su glasali za, pre svega od Crne Gore i Makedonije. Takav postupak ne ide u korist prijateljskim odnosima“, istakao je Dačić.

Nakon toga, ministar je naglasio da ova odluka Izvršnog saveta Uneska ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova.

„Mi se pripremamo za Generalnu konferenciju. Ovo je nešto što smo očekivali, ovaj rezulatat je čak i bolji nego što smo očekivali. Ako pogledate, veliki broj zemalja se odupreo pritisku. Sa druge strane, veliki broj je bio uzdržan, a među njima su zemlje koje i jesu i nisu priznale nezavisnost Kosova“, naglašava Dačić.

Srbija, kaže, ostaje pri stavu da je ovo protivpravni akt i da Kosovo niti ima pravne kvalifikacije, niti može da se kandiduje za članstvo zbog odnosa prema srpskom kulturnom nasleđu i Srbima na Kosovu.

„Nastavljamo borbu i ja očekujem da će na Generalnoj konferenciji naša borba biti još teža i još veća“, ističe ministar inostranih poslova.

Predlog za prijem Kosova će biti na dnevnom redu Generalne koferencije između 7. i 10. novembra, kaže Dačić, naglasivši da će on tamo govoriti 4. novembra.

„Do tada ćemo nastaviti sa aktivnostima. Svi su angažovani, premijer, predsednik, a očekujemo i da se čitavo društvo uključi u saopštavanje naših stavova i argumenata zbog čega smo protiv prijema Kosova u Unesko“, izjavio je Dačić.

Na pitanje novinara da li je razočaran i da li su razgovori urodili plodom Dačić kaže da je, ako gledate zemlje koje su priznale Kosovo, ovakav ishod glasanja očekivan.

Razgovarali smo, a koga god nismo mogli da dobijemo telefonom taj je bio uzdržan. To je bilo u startu jasno. Iz Mozambika smo dobili obećanje da će glasati protiv. Međutim, pretili su im da će im uskratiti pomoć ukoliko ne budu kooperativni“, naglasio je Dačić.

Osim toga, on je naveo i da je premijer Malija bio u Francuskoj, kao i da je glasanje verovatno bila jedna od tema razgovora.

„Svesni smo poretka u kojem se nalazimo, ali najveće zemlje sveta su podržale Srbiju. Kina, Rusija, Indija, Meksiko, Brazil, Ekvador, Etiopija koja ima 80 miliona stanovnika, Španija... Zahvali smo i Kubi, Meksiku, Ekvadoru i Namibiji“, naveo je Dačić.

Nakon toga, ministar je naglasio da treba uzeti u obzir da SAD na Generalnoj konferenciji nemaju pravo glasa, kao ni Antigva i Barbuda, koja je takođe priznala Kosovo, i drugi koji ne plaćaju članarinu.

Zbog čega SAD nemaju pravo glasa? Zbog Palestine, protiv čijeg prijema su bili. Šta da kažemo o standardima, osim da su dvostruki. Molim vas da ne zaboravite ove zemlje. Nemoj posle kada sve prođe da sve zaboravimo“, naglašava Dačić.

Na pitanje da prokomentariše odluku Podgorice i Skoplja da glasaju za predlog prijema Kosova, Dačič kaže da „naravno da smo razočarani njihovim stavom, ali nismo iznenađeni“.

„Srbija nije član, nije joj dozvoljeno da učestvuje u raspravi, niti smo bili pozvani“, navodi ministar na pitanje da li šta misli o da on nije bio u Parizu, a Tači jeste. „Kada je reč o takvim multilateralnim stvarima, ne odlučuje se o sednici. Nije cilj da tamo nekoga ubedite, oni su tamo već ubeđeni. Imali smo juče jednu procenu, danas su povoljniji rezultati od tih procena."

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što će svako naći svoje argumente da da glas za, ovo nije samo odluka o Kosovu.

„Ovo je odluka koja je duboko protivna srpskim nacionalnim interesima, tradiciji, integritetu i prisustvu na Kosovu i Metohiji. Međutim, nikakva odluka ne može da promeni činjenicu da će to zauvek ostati srpska kulturna baština, a crkve će biti u vlasništvu SPC“, ističe on.

Kako kaže, ovo je samo prva faza i „bilo bi loše dekuražiti one koji su glasali za nas“.

Dve trećine prema jednoj trećini su potrebne i za protiv. Ako je sada 14 zemalja glasalo za, uz Srbiju koja bi bila 15, od preostale 61 zemlje, biće potrebno 30 i 40 za odluku našu korist. Da li ćemo uspeti, videćemo“, zaključio je ministar inostranih poslova Srbije na vanrednoj konferenciji za medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: