KRIK: Mali kupio apartmane u Bugarskoj

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio je ukupno 24 luksuzna apartmana u bugarskom letovalištu "Sveti Nikola", objavila je istraživačka mreža KRIK.

Izvor: krik.rs
Podeli

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije navodi da je Mali, tokom 2012. i 2013. godine kupio 23 apartmana kao zastupnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva, a jedan na svoje ime.

Kako se navodi, nije poznato da li je Mali vlasnik tih kompanija ili je kupovinu sproveo za drugog kupca.

Odmaralište „Sveti Nikola“ sa 235 apartmana nalazi se na plaži Crnog Mora između bugarskih gradića Černomoreca i Sozopola. Udaljeno je 20 minuta vožnje od aerodroma u Burgasu.

Ukupna kvadratura svih 24 apartmana iznosi oko 3.100 kvadratnih metara, u proseku oko 129 kvadrata po apartmanu.

Mali u inostranstvu

KRIK navodi da su novinari pokušali da stupe u kontakt sa Sinišom Malim, ali da im je u službi grada rečeno da je gradonačelnik na putu. B92 nije uspeo da dobije komentar gradonačelnika.

Prema računici novinara KRIK-a vrednost ovih nekretnina je oko pet miliona evra.

Mali je apartmane u Bugarskoj kupovao koristeći ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva, koja su jedna od najatraktivnijih lokacija za one koji žele da osnuju ofšor preduzeća.

Prema dokumentaciji KRIK-a, Mali je upisan kao direktor dve kompanije: "Brigham Holding & Finance Inc." i "Etham Invest & Finance Corp.".

Kao predstavnik ovih firmi, kupio je 2012. godine dve bugarske kompanije – "Erul 11" i "Erma 11" – koje su u svom vlasništvu imale po sedam apartmana u "Svetom Nikoli". Kako navodi KRIK, jedan apartman aktuelni gradonačelnik Beograda kupio je na svoje ime.

Potpis Malog vidi se na kupoprodajnim ugovorima iz jula i avgusta 2012. godine. Ugovorena cena bila je oko 709.000 evra.

Ugovori takođe pokazuju da je Mali platio 1.585 evra u gotovini na dan kada je posao sklopljen i dogovorio da plati preostalih oko 707.000 evra u roku od tri godine od datuma potpisivanja. KRIK piše da je rok prošao pre tri meseca, ali nije poznato da li je novac uplaćen.

Tokom 2013. godine, Mali je preko ovih bugarskih kompanija kupio još devet apartmana. Zatim je, od 2013, prodao četiri apartmana u "Svetom Nikoli", od toga poslednji apartman u maju ove godine.

KRIK navodi da je Siniša Mali veći broj apartmana kupio od kompanije "Akladi" iza koje stoji Srđan Dabić, bivši direktor srpskog ogranka ruske naftne kompanije „Lukoil“.

Dabić je pre 12 godina zastupao "Lukoil" u privatizaciji "Beopetrola", koju je Savet za borbu protiv korupcije nazvao nepoštenom i koruptivnom. U to vreme, podseća KRIK, Siniša Mali je bio direktor Centra za tendere u Agenciji za privatizaciju i nadgledao je ovu privatizaciju u ime države.

B92 je imao uvid u deo dokumentacije na osnovu koje je KRIK objavio ovu priču.

Info

Na današnji dan, 1. novembar

1500. Rođen je italijanski vajar i zlatar Benvenuto Čelini,najpoznatiji majstor svoga vremena za sitne zlatarske predmete za kraljevske i plemićke kuće. Radio je i

Razno nedelja 1.11. 00:00 Komentara: 1
strana 1 od 1334 idi na stranu