"Da priznamo Kosovo, došlo bi do građanskog rata"

Srbija želi da bude u EU, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Izvor: FoNet
Podeli

Nikolić je ovo rekao delegaciji novinara iz Nemačke, napominjući da sada na Uniji ostaje da kaže da li je "ovaj naš stav u potpunoj suprotnosti sa željom EU da budemo njen član".

U jednočasovnom razgovoru sa nemačkim novinarima, Nikolić je rekao "da smo veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte" i ukazao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce.

"Mogli su da nas ovako još tretiraju kao da nas poštuju", rekao je Nikolić, koji smatra da je "znak da nas ne poštuju previše" to što je premijer Srbije na neformalnoj večeri u utorak u Briselu dočekan novim zahtevima i amandmanima o kojima ništa nije znao.

Nikolić je istakao da ne odustaje od ideje da Srbija bude član EU, kao i da, sve dok je to moguće, ona želi da učestvuje u razgovorima sa Prištinom i u Briselu sa EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora.

Unija može da odustane od razgovora, tako što bi "ogoljeno" rekla da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije, objasnio je Nikolić i konstatovao da "oni, međutim, izbegavaju da kažu da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije".

Nikolić smatra i da je Srbija sada, posle svih pohvala za reforme koje sprovodi ova Vlada, vraćena mnogo godina unazad u odnosu sa EU.

Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahteva da Srbija prizna
nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, možda će nekada u Srbiji da se rodi političar koji će reći da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije i pobediti na izborima, ali je danas to nemoguće.

Osvrćući se na razgovore sa Prištinom u Briselu, Nikolić je rekao da EU dostavlja okvir u kojem se razgovara i da je "ovaj novi okvir - okvir EU".

Otvoreno ću vam reći, nešto mi liči na ultimatum Austrougarske Srbiji, rekao je Nikolić i primetio da se nemački novinari "mršte" na to poređenje, za koje ne bi
voleo da se iskoristi u naslovima njihovih tekstova.

Nikolić je podsetio da je Austrougarska, posle Sarajevskog atentata, tražila da njeni policijski inspektori u Srbiji istražuju pozadini atentata, dok se danas od Srbije traži da podnosi izveštaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji.

Ne znam kojem je to pametnjakoviću u evropskoj administraciji palo na pamet, rekao je Nikolić. On smatra da bi, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost
Kosova, došlo da građanskog rata i da je u to ubeđen.

Nikolić je, pozivajući se na sudbinu nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića, podsetio da su građani bili presrećni kada je prestalo bombardovanje, ali da su ga posle kaznili na izborima, jer je napustio Kosovo i Metohiju.

Ta veza Srba sa Kosovom i Metohijom je sudbonosna, napomenuo je Nikolić, koji je, povodom zahteva Kosova da postane član Uneska, rekao da je "počela ofanziva za ponos srpskog naroda".

"Složio bih se da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da sa tom baštinom budu član UNESKO, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština", rekao je Nikolić.

On je, pri tome, predočio da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija omogućava povratak jednog broja srpskih vojnika i policajaca na Kosovo.

"Naši vekovi se vide u kamenu, ne znam u čemu se vide, gde vi nalazite tragove albanskog prisustva na Kosovu i Metohiji starije od 50 godina", upitao je Nikolić i konstatovao da su i džamije nove.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je istakao "najljudskiji odnos Srbije prema izbeglicama pokazan u Evropi", ali je ukazao da je o humanosti lako govoriti sa strane.

Ljudska sebičnost se pokaže tek kada izbeglice dođu kod vas. Interesuje me kako će reagovati građani pojedinih evopskih zemalja kada, gledano u procentu prema broju stanovnika, budu imali toliko izbeglica koliko Srbija, rekao je Nikolić.

Upitan o odnosima sa Moskvom, Nikolić je rekao da Srbija ne mora da uvodi sankcije Rusiji i poručio da bi Unija "otvoreno trebalo da nam kaže, ako nas zbog toga kažnjava".

"Zvanični stav EU je da ovaj naš stav prema Rusiji još može da se toleriše i to je dobro", naglasio je Nikolić.

On je istakao da je Bosna i Hercegovina suverena država i da je Srbija njen dobar sused, ali je dodao da ta država ne funkcioniše.

Za to nisu krive ni Srbija, ni Hrvatska, objasnio je Nikolić, koji smatra da je krivica na EU, koja vodi računa o toj državi.

"Evropska unija ne može svoje greške da ispravlja tako što će nametati nova rešenja, BIH je država u kojoj narodi treba da se dogovaraju", poručio je Nikolić.

On je rekao da je to da BiH ne funkcioniše osetio jednom kada je trebalo da članovi Predsedništva BiH borave u Beogradu, pa su dvojica odustala od dolaska, kao i kada je pozvan da dođe u Sarajevo, ali je jedan član rekao da nije dobar trenutak.

"Ne znam kada će se sva trojica članova Predsedništva BIH složiti da me ponovo pozovu da dođem u Sarajevo, ali ću, naravno, odmah otići", zaključio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu