MH17: Dan D – kraj spekulacijama ili novi zaplet?

Holandski Odbor za bezbednost će objaviti završni izveštaj o tragediji malezijskog aviona na letu MH17 koji je u julu prošle godine oboren u Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

07:56

Default images
foto: Beta/AP

Letelica sa 298 putnika je pala na istoku te države u jeku sukoba ukrajinskih i proruskih snaga, a od tada se pojavilo mnogo teorija kako je do toga došlo.

Skoro dve nedelje je trebalo da crne kutije iz aviona budu dostavljene holandskim zvaničnicima, koji su potom podatke predali britanskoj laboratoriji sa najavom da će rezultati stići za 24 sata.

Skoro 15 meseci kasnije ti podaci nisu objavljeni, što je ostavilo mnogo prostora za spekulacije i prebacivanje krivice sa ruske na ukrajinsku stranu i obrnuto.

Za to vreme započete su dve paralelne istrage, tehnička holandskog Odbora za bezbednost i kriminalističa koju je sproveo Zajednički istražni tim na čelu sa ekspertima iz Holandije.

Prvi rezultati su pokazali da je letelica pala pošto je pogođena brojnim objektima koji su probili avion velikom brzinom.

Prema prvoj teoriji, avion je oborila raketa tipa BUK, ruske proizvodnje, koju su ispalile pobunjeničke snage, a kao glavni dokaz tome je snimak jednog raketnog sistema na kome nedostaje jedan projektil.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo satelitske snimke područja pada aviona, nekoliko dana pre nesreće. Na njima se vide položaji ukrajinske vojske i još jedan BUK sistem, ovoga puta pod kontrolom snaga zvaničnog Kijeva.

Još jedna teorija koja se pojavljivala u medijima navodi da je MH17 oborila raketa vazduh-vazduh ispaljena iz vojnog aviona. O tome je počelo da se govori pošto je svedočio mehaničar ukrajinskih vazdušnih snaga Evgenij Agapov, koji je naveo da ukrajinski SU-25 “poslat na zadatak sa koga se vratio bez naoružanja“.

Sve to bi trebalo da razjasni izveštaj koji bi trebalo da bude objavljen u toku dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: