SPC dodelila ordenje Gašiću i njegovom bratu

Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Kruševcu, čiji su ktitori Bratislav Gašić, ministar odbrane, i njegov brat, osveštao je srpski patrijarh Irinej.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

20:49

Default images

Ovim povodom ministru i njegovom bratu Srpska pravoslavna crkva je dodelila ordene kralja Milutina.

Nije čest slučaj da patrijarh osveštava crkvu koja ne pripada njegovoj patrijaršiji, ali ovog puta to se dogodilo s razlogom, rekao nam je patrijarh.

"Mene je posebno motivisala i želja da dođem danas ovde i to sto sam 35 godina bio episkop ovoga grada i za to vreme je bilo govora o podizanju crkve na ovom mučeničkom mestu", rekao je srpski patrijarh Irinej.

Ktitori crkve su Bratislav Gašić, ministar odbrane i njegov brat Boban Gašić. Nakon liturgije braći Gašić je dodeljen orden Svetog kralja Milutina za delatnu ljubav prema crkvi i davanje nesebične pomoći prilikom njene izgradnje.
Kruševljani su posebno oduševljeni zato što je u njihovom gradu osvanula još jedna crkva.

"Mnogo im znači. Kruševac zaslužuje proširenje u svakom smilu, pa iu ovom crkvenom", kažu Kruševljani.
Obraćajući se okupljenom narodu patrijarh Irinej je rekao da su se braća Gašić na ovaj način pridružili krugu velikih srpskih ktitora. Crkva koju su izgradili je neotuđivo narodno bogatstvo, istakao je srpski patrijarh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: