Nemačka masovno vraća izbeglice HR i Sloveniji?

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer nije isključio mogućnost vraćanja izbeglica u Sloveniju i Hrvatsku.

Izvor: B92, index.hr
Podeli

Kako je naveo, u ovim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi.

"S obzirom da se u Grčkoj prema izbeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primenu Dablinskog postupka za ovu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbeglica u te zemlje", rekao je De Mezijer, javlja Hina, a prenose hrvatski mdiji.

On je objasnio zašto tzv. Dablinski postupak, po kom izbeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Evropske unije, trenutno ne funkcioniše.

Nekoliko nemačkih sudova je u prošlosti donelo presude po kojima se izbeglice, tj. tražioci zahteva za azilom, ne smeju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uslovi.

"Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodeljene Grčkoj kako bi se to stanje promenilo", rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova.

On se osvrnuo i na sve češću pojavu neprihvatljivog ponašanja izbeglica koje odbijaju smeštaje koje im dodjeljuju vlasti.

"Do ovog leta su izbeglice bile zahvalne i prijateljski raspoložene prema vlasti: uredno su se registrovale i bivale raspoređene po čitavoj zemlji. Ali, već neko vreme primećujemo da mnoge izbeglice to više ne prihvataju. Ne pristaju na registraciju i odlaze tamo gde oni smatraju da bi trebao da budu. To ne ide više tako. To u svakom smislu reči nije u redu. Ne postoji pravo niti za jednu izbeglicu da sama bira gde će biti smeštena", zaključio je De Mezijer.

On je naglasio kako će nemačke vlasti preduzeti sve kako bi se što pre proterali oni koji nemaju osnova za ostanak u Nemačkoj. Tu je posebno istakao državljane zemalja zapadnog Balkana, pre svega Albance, ali i Avganistance koji u poslednje vreme dolaze u Nemačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu