Ljajić i Maršićanin - 15 godina posle 5. oktobra

Beograd -- Pre 15 godina Srbijom je upravljao Slobodan Milošević, a pristalice opozicije su na barikadama širom zemlje tražili da prizna izborni poraz.

Izvor: B92
Podeli

Danas, učesnici petooktobarskog mitinga za B92 govore o tome dokle se stiglo deceniju i po kasnije.

Pre 15 godina na istoj su strani sa strepnjom čekali sutrašnji dan, Rasim Ljajić drži glavni odbor stranke koja je u vlasti, a Dragan Maršićanin sa DSS nije ni parlamentarna opozicija...

“Nije popularno jer je 5. oktobar izneverio očekivanja velikog broja ljudi. Nikada neću da prihvatiti da se stavi jednakosti ili da se periodu od pre 2000. godine daje supremacija nad periodom posle 2000. godine”, naveo je Ljajić.

“Danas smo u jednoj paradoksalnoj situaciji - da stranke koje su tada izgubile i koje su strankama DOS sa manje ili više opravdanja prigovarali podanički odnos prema Vašingtonu i Briselu su sada na vlasti da su taj deo prihvatile kao svoj politički kredo”, rekao je Maršićanin.

Ipak, ma gde da su, na vlasti ili u opoziciji, učesnici petog oktobra prepoznaju njegove domete.

“Smenjen je jedan nedemokratski režim bez prolivene krvi, što je najvažnija tekovina. Druga stvar: vratili smo zemlju u svet. Treća stvar: Mi smo započeli ekonomske reforme! Tada je ostvareno ono što se želelo - stvoreni su uslovi da se Srbija konstituiše kao demokratska i pravna država. Međutim, prilika nije iskorišćena”, navodi Ljajić.

Optimizam ih ne napušta - Maršićanina da su promene i dalje moguće, a Rasima Ljajića da će sa aktuelnim koalicionim partnerima, sa kojima je pre 15 godina bio na suprotnim stranama, ostvariti planirano.

“I ono što smo petog oktobra zacrtali kao cilj, sada treba da bude ostvareno jer pre toga nije učinjeno. Mogao bih sada do sutra da nabrajam razloge zašto to nije učinjeno, ali sada je momenat da se to učini”, kaže Ljajić.

“Verovali ili ne, imam optimizma iako sam u poznim godinama. I onda i danas verujem da se stvari u Srbiji mogu i moraju promeniti i da će do toga doći”, ističe Maršićanin.

Svoju ocenu 5. oktobra dao je i aktuelni lider demokrata Bojan Pajtić. Smatra da su prestanak oružanih sukoba i gradnja demokratskih institucija najveći uspesi dana koji nije dostigao željeni cilj zbog nedostatka hrabrosti i odlučnosti nosilaca promena.

strana 1 od 201 idi na stranu