"Ukrajina očekivala više od Srbije"

Ukrajina je više očekivala od srpskog predsedavanja OEBS, izjavila je Hana Šelest iz ukrajinske nevladine organizacije “Promocija interkulturalne saradnje“.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

23:14

Default images
foto: Beta/AP

Ona je izrazila razumevanje za poziciju naše zemlje koja je, kako je rekla, morala biti restriktivna prema krizi u Ukrajini da bi sačuvala dobre odnose sa Rusijom.

Podsetila je da su eksperti pred preuzimanje predsedavanjem OEBS-a od Švajcarske govorili da je to dobro jer je Srbija i sama nedavno prolazila kroz sukobe sa susednim zemljama.

“Mnogi su se nadali da će Srbija biti mnogo više uključena u ovaj proces. Međutim, desilo se da imamo samo monitoring misije ali ne vidimo veću uključenost predsedavajućeg“, rekla je Šelest u izjavi za Tanjug.

Šelest, koja učestvuje na 5. Beogradskom bezbednosnom forumu kaže da se u poslednje dve godine menja spoljna politika EU ka Ukrajini, ali da u različitim fazama ima različite uključenosti Unije u rešavanje ukrajinske krize.

“EU je bila veoma aktivna tokom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostala je još samo jedna država koja treba da ratifikuje taj sporazum“, navela je.

Šelest tvrdi da bi Ukrajina volela da se EU aktivnije pozabavi bezbednošću u Ukrajini jer „bezbednosna situacija u Ukrajini, utiče na bezbednosnu situaciju u EU“.

“Članice EU se suočavaju sa različitim izazovima - za Španiju kojoj je Ukrajina daleko i nije toliko bitno šta se tamo dešava, imaju oni svoje probleme. Isto važi i za Italiju i Grčku koje se suočavaju sa izbegličkom krizom. Izbeglička kriza je za njih sada najveća bezbednosna pretnja za njihove nacionalne interese i bezbednost“, rekla je Šelest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: