Berlin: Smanjiti migracioni pritisak na granicu

Nemačka je u septembru prihvatila 280.000 izbeglica što je više nego tokom cele 2014. godine, a to povećanje je posledica i ubrzavanja procedure na granici.

Izvor: Beta

Sreda, 30.09.2015.

22:32

Default images
Thinkstock

"Na osnovu aktuelnih podataka septembra je između 270.000 i 280.000 izbeglica stiglo u Nemačku. Priliv je za mesec dana veći nego tokom cele 2014. godine, kada je registrovano nešto više od 200.000 azilanata. Ovakvim stanjem se uskoro "više neće moći upravljati", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bavarske, Joakim Herman.

Avgust je u Nemačkoj bio rekordan sa 105.000 azilanata.

Nemačka koja računa da će joj ove godine doći između 800.000 i milion azilanata, ponovo je sredinom septembra uvela granične kontrole u pokušaju da usmeri i organizuju dolazak izbeglica.

"Veoma je važno da se odmah smanji migracioni pritisak na nemačku granicu", rekao je Herman, dok bavarske vlasti koje su u koaliciji sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel, nedeljama kritikuju njenu politiku otvorenosti prema izbeglicama.

Merkel se zalaže za raspodelu azilanata širom Evropske unije u ime evropskih načela i vrednosti, ali tu ideju su odbile mnoge zemlje.

Ali, njen ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, iz konzervativnih redova i zastupnih oštrije politike, odnedavno predlaže da se ograniči priliv izbeglica u Nemačku preraspodelom onih koji su već u EU, dok je kancelarka protiv toga.

De Mezijer je predložio i da se na samoj kopnenoj granici Nemačke uvede ubrzani postupak za razmatranje zahteva za azil, da bi se brže odbacivali kandidati koji ne ispunjavaju uslove za izbeglički status.

Time bi se smanjio broj azilanata koji na tlu Nemačke čekaju odgovor na zahtev za azil, i smanjili troškovi za njihovo zbrinjavanje, ali bi to zahtevalo izgradnju objekata na granici, pre svega sa Austrijom.

Njegovo Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema zakon o tome, rekao je danas na radiju de Mezijer, a potom pred poslanicima objasnio da Vlada još nije odlučila o tome.

Socijaldemokrate SPD, saveznici konzervativaca na saveznom nivou, pozvali su ministra unutrašnjih poslova da se "koncentriše" na sprovođenje već uvedenih vladinih mera. "Svakodnevno iznošenje neblagovremenih predloga ničemu ne pomaže", požalio se zamenik predsednika SPD, Ralf Štegner u "Tagesšpigelu".

U utorak, Vlada je donela nekoliko mera za olakšavanje i ubrzavanje proterivanja i za ubrzavanje razmatranja zahteva za azil, posebno podnosilaca s Balkana čija se ogromna većina smatra ekonomskim migrantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: