"Projektili precizno na vojne objekte u Sarajevu"

Modifikovane avio-bombe koje je Vojska Republike Srpske 1995. godine ispaljivala na Sarajevo bile su precizne i usmerene na vojne ciljeve.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

23:33

Default images
foto: ICTY

To je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom izjavila balističarka Zorica Subotić, u svojstvu veštaka odbrane.

Prema optužnici koja generala Mladića (73), ratnog komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, modifikovane avio-bombe bile su izuzetno neprecizne i razorne i pogađale su civile objekte.

Mladićev branilac Branko Lukić predočio je danas navode optužnica o šest napada takvim projektilima u Sarajevu, a Subotić je tvrdila da su u svim slučajevima ciljevi bili komande Armije BiH ili fabrike municije i vojnog materijala.

"U incidentima koji su analizirani, iskazana je velika preciznost modifikovanih avio-bombi", konstatovala je ona, ocenjujući da su projektili pogađali "zone vojnih ciljeva".

U eksplozijama tih projektila u Sarajevu poginulo je 11 osoba, teško povređeno ccetvoro, a lakše ranjeno 39 ljudi.

Komentarišući eksploziju modifikovane avio-bombe u Ulici Dositejevoj 16. juna 1995. Subotić je kazala da je u blizini bila komanda Prvog korpusa ABiH, kao i "sarajevska eksadrila sa osam pilota", a "samo 150 metara dalje i Predsedništvo BiH".

Advokat Lukić citirao je, potom, dokument ABiH u kojem se navodi da i VRS i Unprofor smatraju zgradu Predsedništva BiH "vojnim ciljem" zato što se u njoj nalazi i Ministarstvo odbrane.

Pogodak modifikovane avio-bombe u deveti sprat stambene zgrade u istoj ulici 28. juna 1995. Subotić je nazvala "slučajnim", tvrdeći da je cilj bila obližnja fabrika žice s vojnom proizvodnjom.

"Civilne žrtve očigledno su bile slučajne... Projektil je slučajno pogodio zgradu", rekla je ona.

Eksploziju istog tipa bombe, tog dana, u zgradi Televizije Sarajevo, balističarka odbrane je, takođe, objasnila tvrdnjom da je u jednom od studija bila komanda Prvog korpusa ABiH.

Iz istog razloga modifikovana avio-bomba bila je 7. aprila 1995. ispaljena i na osnovnu školu u Hrasnici u kojoj je, kako je rekla, bio štab jedne motorizovane brigade ABiH.

"Bomba je eksplodirala na 20 metara pre škole, u dodiru sa krovom jedne kuće... To je vrlo precizno, budući da je bila ispaljena sa 4-5 kilometara, a verovatno odstupanje je 45 metara", naznačila je Subotić.

Na sličan način, ona je objasnila i druge eksplozije modifikovanih avio-bombi.

Glavni iskaz u odbranu generala Mladića, Subotić će završiti sutra, a zatim će je unakrsno ispitivati tužioci.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opštin imao razmere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: