"Obezbediti besplatan epidural za sve porodilje"

Roditeljski portal "Bebac" ocenio je da je odluka uprave GAK "Narodni front" iz Beograda o poskupljenju epiduralne anestezije za trudnice na porođaju loša.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

14:36

Default images
Foto: Freeimages.com

"Bebac" apeluje na ostala porodilišta u Srbiji da to ne čine.

"Bebac" je poručio da prilikom donošenja odluka o poskupljenju intervencija za porodilje uprave porodilišta treba prevoshodno da se vode brigom o budućim majkama, a ne novcem.

"Porodilišta koja se utrkuju da iznivelišu cenu epidurala sa drugim porodilištima, umesto što podižu cene trebalo bi da se ugledaju na GAK 'Višegradska' i 'Dragiša Mišović' i obezbede trudnicama besplatan epidural", piše u saopštenju portala Bebac.

Kako se navodi u saopštenju, epiduralna anestezija se na porođaju koristi svuda u svetu, a da li će je iskoristiti treba da odluči buduća majka.

"Nehumano je da neke trudnice imaju privilegiju za bezbolan porođaj, samo zato što imaju novac. Naročito zbog toga što su u pitanju državna porodilišta, a ne privatna", piše u saopštenju.

"Bebac" je apelovao na Ministarstvo zdravlja da "ide u korak s vremenom" i epiduralnu anesteziju izmesti iz vanstandardnih usluga u one podrazumevajuće, odnosno da preporuči porodilištima da epidural bude besplatan za sve.

"Državna porodilišta moraju da imaju usaglašen stav po ovom pitanju, a mi danas imamo situaciju da je u pojedinim porodilištima ova usluga besplatna, u drugima je način za dobru zaradu, dok ih u trećima uopšte nema, odnosno ima samo za odabrane", upozorio je Bebac.

Epiduralna anestezija u GAK Narodni front koštala je 12.000 dinara, ali je ta ustanova najavila poskupljenje na 15.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: