NUNS: Prijave zbog policije i komunalaca

NUNS je uputio pritužbu MUP protiv neimenovanog policajca zbog uskraćivanja slobode kretanja, ometanja i diskriminacije novinara Danasa Božidara Andrejića.

Izvor: Beta

Sreda, 30.09.2015.

10:47

Default images
Foto: Tanjug

Kako je NUNS saopštio, novinar Andrejić je u nedelju, 27. septembra, na uglu Svetozara Radića i Crnogorske ulice naišao na kordon policije koji je obezbeđivao protestni skup koji se tada održavao, gde mu je policajac kao uslov za prolazak iza kordona tražio na uvid člansku kartu Srpske napredne stranke (SNS).

Pošto Andrejić nije imao člansku kartu SNS, jer nije član te stranke, policajcu je ponudio svoju novinarsku legitimaciju NUNS-a, koju policajac nije želeo da pogleda inistirajući ponovo na pokazivanju članske karte SNS-a, pa mu prolazak ipak nije omogućen.

"NUNS je uložio pritužbu jer je policajac novinara sprečio da prisustvuje događaju za koji je bio i profesionalno zainteresovan, čime je prekršen član 4 Zakona o javnom informisanju i medijima koji zabranjuje svaki vid posredne i neposredne diskriminacije novinara, a naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju. Time je dajući sebi za pravo da novinaru ograniči pristup javnom događaju, službenik MUP-a izvršio cenzuru medija koja je članom 50 Ustava Srbije najstrože zabranjena, naročito ako potiče od organa izvršne vlasti", naveo je NUNS u saopštenju.

Takođe, NUNS i redakcija portala Istinomer podneli su načelniku Komunalne policije Beograda prijavu protiv komunalnog policajca S. Ilić zbog ometanja i primene sile prema novinarima.

U pritužbi se ukazuje da su komunalni policajci prekinuli intervju koji je snimala novinarska ekipa Istinomera i time "prekršili prava i slobode novinara i medija koja su zagarantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije, kao i brojnim međunarodnim konvencijama".

Kako se navodi u pritužbi, 25. septembra komunalna policija je prekinula intervju s Dobricom Veselinovićedm iz inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" koristeći silu, a policajac Srđan Ilić obraćao se novinarima i Veselinoviću "povišenim i drskim tonom", odnosno "s nepoštovanjem". U prilogu pritužbe dostavljen je video snimak incidenta koji je detaljno opisan.

Između ostalog, navodi se da je policajac Ilić je bez navođenja bilo kakvog razloga, ponašajući se drsko, "naredio" novinarima da predaju lične karte komunalnim policajcima, a zatim neovlašćeno primenio fizičku silu prema Draganu Kujundžiću i Dobrici Veselinoviću, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: