Saša Janković: "Znak pitanja nad kontrolom službi"

"Do skora smo imali solidne garancije da nema neovlašćenog prisluškivanja u Srbiji, a sada je to pod znakom pitanja", kaže ombudsman Saša Janković.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

16:53

Default images
Foto: B92

Zaštitnik građana je rekao da nakon negativnih reakcija ministra odbrane, VBA i BIA mora da se vidi da li je nivo kontrole snižen ili je to samo "kratkotrajna varijacija".

Govoreći u Kažiprstu B92 o kontroli tajnih službi i slučaju prisluškivanja Bojana Pajtića, Janković je rekao da je ranije upozoravao na nepravilnost u radu službi.

"Epilog toga je bilo da su ministar odbrane i VBA rekli 'ne samo da smo radili, nego ćemo i dalje raditi'. To govori o generalnom stavu države, o tome govori to da li će neko kada krši zakon biti sankcionisan ili pohvaljen. Zasad sankcije izostaju", kaže Janković.

Kako je rekao, ključno pitanje je da li su jači pravni oblici države od "nepravnih" oblika države.

"Odgovornost službi nije samo da oni ne prisluškuju nezakonito, već da onemoguće i druge da to rade, jer je to krivično delo. Kod nas te borbe nema. Nedavno je prikazan u javnosti i snimak tajne policije", kaže Janković.

Na pitanje šta bi trebalo da rade tela za kontrolu, ombudsman kaže da bi pre svih trebalo da reaguje Skupštinski odbor.

"Međutim, imam razloga za rezervu prema radu tog odbora, jer se on pokazao praktično kao zaštitnik takvog ponašanja", rekao je Janković.

On je istakao važnost prava na privatnost i naveo da svako zadiranje u privatnost građana može imati ozbiljne posledice.

"Prava koja imamo su među najvrednijim što imamo, a među njima je i pravo na privatnost", rekao je on.

Govoreći o tabloidima i tome što privatni životi ljudi završavaju na naslovnim stranama, Janković kaže.

"Zaštitnik građana štiti građane od nekorektnog rada organa vlasti. Tu nemam ovlašćenja, ali bi ministarstvo kulture trebalo da hrabrije, odlučnije i inovativnije reaguje. Ministar je poznat kao kreativan čovek", rekao je Janković.

Na pitanje o svom odnosu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Janković kaže da je uspostavljen "radni odnos".

"U radnom smo odnosu, takav je uspostavljen, viđamo se na sastancima."

Na pitanje o svom političkom angažmanu, Janković kaže:

"Jedino legitimno pitanje za mene je da li sam ja kao zaštitnik građana politički neutralan, a iz onoga što radim mislim da se vidi da jesam", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: